RPSN

22. listopad 2011
Peníze nikdy nespí

Čtyři písmena, která se objevují v nabídkách a smlouvách bank nebo prodejců aut na leasing. Co tato zkratka znamená a jak důležitá její výše je?

Když si půjčujete peníze, často se orientujete podle výše úroku. To ale může být matoucí. Úrok totiž zdaleka není to jediné, co musíte při splácení půjčky nebo leasingu tomu, kdo vám půjčil, zaplatit.

Často k němu přibudou poplatky za uzavření smlouvy, za správu úvěru, za vedení účtu nebo za převody peněz. Když se to všechno sečte, můžete zjistit, že nabídka s nejnižším úrokem je vlastně nejdražší. A protože spočítat všechno není pro laika vždy jednoduché, musí podle zákona banky i leasingové společnosti u každé nabídky uvádět i takzvanou roční procentní sazbu nákladů, tedy onu RPSN.

Ta se uvádí v procentech a ukazuje, kolik budete muset zaplatit každý rok navíc. Pokud si tedy například půjčíte na rok 20 tisíc korun s RPSN 15 procent, znamená to, že místo 20 tisíc budete muset celkem splatit 23 tisíc korun.

Když chcete najít nejvýhodnější úvěr, neporovnávejte úrok, ale vždy vybírejte podle roční procentní sazby nákladů, tedy podle sazby RPSN.

autor: mad
Spustit audio

Více z pořadu