Rudá formule s černým koněm první závod nedojela, před sedmdesáti lety ale začala psát legendu Ferrari

11. květen 2017

Před sedmdesáti lety vyjelo na závodní okruh v italské Piacenze vůbec první Ferrari. Rudý vůz z Maranella s označením 125 S řídil závodník Franco Cortese. Závod tehdy nedojel, 11. května roku 1947 ale začal dlouhou a slavnou historii automobilky se vzpínajícím se koněm ve znaku.

Před skupinkou diváků se na stěnách potěmnělé haly objevují krátké černobílé záběry. Na nich je italský mladík z velkýma očima a hustými vlasy sčesanými dozadu. Il Commendatore, říkali mu, velitel, komandant. Má závodní bundu, drží volant a pod rukama se mu střídá jeden monopost za druhým.

To je Enzo Ferrari na archivních záběrech při videoprojekci v muzeu navrženém Janem Kaplickým v italské Modeně. Hned naproti je cihlový dům, ve kterémn se v roce 1898 Enzo narodil a kde je vystavená replika vůbec prvního ferrari na světě - modelu 125 S.


Model 125 S měl pětirychlostní převodovku, objem přeplňovaného motoru 1,5 litru a maximální rychlost 170 km/h. Bylo to první auto s názvem Ferrari, ne první vůz s typickým černým koněm na žlutém pozadí. Vyrobeny byly dva kusy.

„Bylo to první auto, které si Enzo řekl, že udělá pod svým jménem. Myšlenka vznikla v roce 1945 a automobil byl vyroben v roce 1947,“ říká Kateřina Trnková, která se veteránům věnuje ve společnosti Scuderia.

V Maranellu, kam Enzo za války továrnu přesunul, vyrobili jen dva kusy modelu 125 S. Pod kapotou měli dvanáctiválec, ale s poměrně nízkým obsahem.

Znak vzpínajícího se černého koně na žlutém pozadí používal Enzo původně už na autech, které vyrobil pod hlavičkou Alfy Romeo. Znak vnikl údajně na žádost rodiny slavného italského stíhacího esa Francesco Baracca. Ten měl vzpínajícího se koně na svém letounu. Žlutá symbolizuje barvu Modeny.

Logo

Žlutá je ostatně i střecha muzea, které v Modeně v roce 2012 vzniklo na počest jednoho z nejslavnějších automobilových konsturktérů v historii. Okolí automobilismu přálo, o pár kilometrů dále se lze podívat na sbírku vozů, které stvořil Alfieri Maserati nebo Feruccio Lamborghini.

autor: msk
Spustit audio