Ruská kosmická agentura nabírá nové kosmonauty. Hledá i mezi běžnými Rusy

16. březen 2017

Ruská kosmická agentura zahájila otevřený nábor nových kosmonautů, kteří mají jako první použít novou kosmickou loď k cestě na Mezinárodní vesmírnou stanici a na Měsíc. Podle čeho výběr kosmonautů probíhá?

Roskosmos doplňoval oddíl kosmonautů už mnohokrát, v roce 2012 byl ale poprvé nábor otevřený, tedy přístupný komukoli. Do té doby se o cestu do vesmíru směli ucházet jen vojenští letci nebo zaměstnanci podniků kosmického odvětví.


Nově budovanou vesmírnou loď Feděracija by měla obsluhovat čtyřčlenná posádka, první test s lidmi na palubě ji čeká za šest let.

Novými kosmonauty se stanou ruští občané mladší pětatřiceti let s vyšším technickým, vědeckým nebo leteckým vzděláním. Musí být vysocí mezi jedním a půl metrem a jedním metrem a devadesáti centimetry a vážit do devadesáti kilogramů, upřesnil Sergej Krikaljov, výkonný ředitel Roskosmosu pro lety s posádkou. Fyzickou zdatnost prokáží uchazeči třeba pětikilometrovým během na lyžích a Roskosmos bude zajímat i jejich psychický stav.

Závody o Měsíc pokračují

Kosmická loď Dragon 2 (Crew Dragon) americké soukromé společnosti SpaceX

Kosmická loď Feděracija má v budoucnu nahradit dosavadní dopravní lodi Sojuz a Progress. Na oběžnou dráhu bude posádky dopravovat nosná raketa Angara. Vývoj nové kosmické lodi začal v roce 2009, první bezpilotní start se má uskutečnit z nového kosmodromu Vostočnyj v roce 2019.

Rusové chtějí na Měsíci přistát s lidskou posádkou nejpozději za 14 let. Pokud vše půjde podle plánů, ve stejné době kosmonauty na Měsíc vyšlou i Američané, Číňané, Evropané a Japonci. Na oběžnou dráhu Měsíce by se lidé mohli dostat už v příštím roce. Dva turisty tam chce na lodi Dragon vypravit soukromá společnost SpaceX.

autor: jaw
Spustit audio