Ruští hackeři se dostali k datům amerických tajných služeb. Přes antivirový program

Ruští hackeři podle deníku Wall Street Journal odcizili citlivá data amerických tajných služeb. Podle deníku případ Američanům pomohl poodhalit, jak Moskvou řízení počítačoví experti využívají antivirové programy ruské společnosti Kaspersky Lab.

Hackeři využili toho, že jeden spolupracovník americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) si některé soubory stáhl z pracovního počítače na svůj osobní. Na něm pak používal antivirový program zmíněné firmy Kaspersky Lab.

A právě přes něj ruští hackeři podle deníku zjistili, že Američan má data NSA. Nutno dodat, že firma popírá, že by o něčem takovém věděla a komentovat to odmítla i NSA.


Americká administrativa letos v září svým bezpečnostním agenturám jako CIA, FBI nebo NSA, i jejich pracovníkům, zakázala používat software ruské firmy Kaspersky Lab.

Hackeři údajně získali informace o tom, jak NSA brání své sítě před útoky zvenčí. Ale zároveň i to, jak americká bezpečnostní agentura sama proniká do zahraničních počítačů a jak je využívá k vlastním špionážním aktivitám.

Ukradená data přitom obsahovala informace o tom, jaký software k tomu NSA využívá, ale i samotný programový kód.

autor: Radiožurnál
Spustit audio