S bankovkami se obvykle platí. V Británii ale našli i další využití – nová plastová pětilibrovka umí hrát hudbu!

12. říjen 2016

Británie má od září novou plastovou pětilibrovou bankovku. Zatímco jedni si na další plast v peněžence stále zvykají, jiní rychle objevili jeho kouzlo. Bankovku v hodnotě asi 160 korun totiž používají k přehrávání hudby.

Britové pětilibrovku neházejí do jukeboxu, ani potulným muzikantům do klobouku na ulici. Umělec z anglického Norfolku Michael Ridge totiž objevil, že ostré rohy umělohmotné bankovky můžou sloužit jako jehla v gramofonu. Na internet dal video, ve kterém ukazuje, jak jeho objev funguje.

Na první pohled se to tak může zdát. Ale samozřejmě to tak jednoduché není. Ridge k bankovce připojil kontaktní mikrofon, který pak signál přenáší do malého kytarového zesilovače. Pětilibrovka tak skutečně slouží jen jako jehla a sama nedokáže vydávat žádné tóny. Michael Ridge se gramofony zabývá už delší dobu. Jehlu v minulosti nahradil i daleko bizarnějšími věcmi – například kaktusem.

Na internetu se objevilo pár videí, která to původní napodobují. Někteří ale nepochopili, že bankovka nehraje sama. Možná proto, že Ridge drží mikrofon na zadní straně mimo záběr. Někteří lidé tak marně jezdí pětilibrovkou po gramofonu a cítí se podvedení.

A pozor. Experimentátoři by měli být opatrní. Deska se prý může při takovém zacházení snadno poškodit.

autor:
Spustit audio