S takovým postojem režim nepočítal. Spřátelené země odsoudily invazi vojsk Varšavské smlouvy

V roce 1989 pohrozil komunistický režim zásahem proti očekávaným demonstracím k výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy z roku 1968. I aktivisté z Maďarska a Polska se chystali podpořit nezávislé opoziční iniciativy. Tyto dvě země, které se na obsazení Československa podílely, v srpnu 1989 invazi odsoudily. Československý režim to považoval za ránu do zad.

S takovým postojem donedávna ještě spřátelených socialistických zemí režim nepočítal, i když ho ani nevylučoval. Naznačují to slova šéfa československých komunistů a de facto prvního muže země Miloše Jakeše.

„Nezávislé iniciativy napsaly dopis ústředním výborům komunistických stran, ve kterém žádají o odvolání internacionální pomoci a o sebekritiku. Strany nereagovaly. Zatím. A doufám, že reagovat nebudou,“ řekl ve svém legendárním vystoupení na Červeném Hrádku v červenci 1989.

Za Československo se postavilo Bulharsko a NDR

Miloš Jakeš se zmýlil. Invazi do Československa odsoudil polský Sejm a Senát, ale také politický výbor Maďarské socialistické dělnické strany. Československý parlament na to ostře reagoval.

„Předsednictva Sněmovny lidu a Sněmovny národů vyjadřují údiv nad těmito prohlášeními, která svým obsahem představují hrubé zasahování do vnitřních záležitostí Československa, a kategoricky je odmítají,“ uvedl Československý rozhlas.

Za československý režim se postavilo Bulharsko a Německá demokratická republika. Jenže právě okupace vojsky Varšavské smlouvy, vydávaná za internacionální pomoc, vynesla Husákovu garnituru k moci.

02230285.jpeg

Damoklův meč? Přehodnocení sovětské intervence

„Jako Damoklův meč nad nimi viselo, že by Gorbačov přehodnotil rok 1968 a sovětskou intervenci, což by jim podtrhlo nohy a zbavilo je to politické legitimity. Snažili se tomu zabránit a víceméně se to podařilo,“ vysvětluje historik Oldřich Tůma, ředitel Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

Před výročím okupace proto v Československu panovalo silné napětí. Vláda žádala občany, aby 21. srpna zachovali klid a pořádek.

„Protisocialistické skupiny podporované ze zahraničí chtějí zneužít výročí s cílem vyvolat napětí a násilí. Bez ohledu na používanou demagogii jsou jejich akce objektivně namířeny proti přestavbě a demokratizaci, proti socialismu. Federální vláda je rozhodnuta zabránit těmto protispolečenským záměrům, zabezpečit zákonnost, klid a pořádek. Vyzývá proto všechny občany, aby svými činy podpořili její úsilí,“ vysílal 17. srpna 1989 Československý rozhlas.

autor: jas
Spustit audio