Samota, „šmejdi” a exekuce na důchod. Ve stáří je nejhorší, když nevíte, proč máte ráno vstát

28. listopad 2017

Češi stárnou. Podle posledních údajů statistického úřadu je dnes skoro každému pátému občanovi víc než 65 let. Český rozhlas proto připravil tematický týden, který upozorní na nejčastější problémy lidí v důchodovém věku.

Populace stárne už od 80. let 20. století. Na konci minulého roku připadlo na sto osob ve věku patnáct až šedesát čtyři let celkem dvacet devět seniorů starších pětašedesáti. Kvůli nižší porodnosti a stále vyššímu věku, kterého se lidé dožívají, podíl seniorů poroste, a to nejen v České republice, ale v celé Evropě. V Evropě bude v roce 2050 už třicet pět procent lidí starších šedesáti let. Průměrný věk obyvatel České republiky dnes je čtyřicet dva let.

Jak se v takové situaci seniorům daří a co jim nejvíc chybí? „Nyní by úplně stačilo, kdyby se s námi počítalo. Z médií většinou slýcháme, že senioři jen zatěžují společnost a je třeba na ně platit,” shrnuje Jan Lorman, ředitel komunitního centra pro seniory a jejich blízké Život 90.

Čtěte také

I lidé v důchodovém věku toho přitom podle něj mají společnosti hodně co nabídnout. „Mně je sedmdesát jedna a vedu organizaci se sto zaměstnanci. Takových nás je spousta,” upozorňuje. „Naopak lidé s vážnými zdravotními problémy nebo třeba nízkými příjmy skutečně potřebují naši pomoc, právě těm Život 90 pomáhá.”


Úplně by stačilo, kdyby se s námi počítalo. Z médií většinou slýcháme, že senioři jen zatěžují společnost a je třeba na ně platit.

„Šmejdi” mají stále nové fígle

Senioři patří k nejohroženějším skupinám ve společnosti a není divu, že právě na ně dnes cílí i řada podvodníků. Komunitní centrum Život 90 v létě upozornilo, že takzvaní šmejdi se zaměřili na telefonní nabídky právě lidem v důchodovém věku, už před časem kvůli tomu spustilo krizovou nonstop linku.

Podle Jana Lormana se „šmejdů” ještě nějakou dobu nezbavíme. „Stále si vymýšlejí nové a nové fígle. Naše linka ale výsledky má, jde především o prevenci. Jakmile se totiž člověk dostane do sitace, kdy je tím slabším, málokdy vyhraje,” shrnuje.

Čtěte také

Senioři jsou těsně nad hranicí chudoby

Statistiky také ukazují, že se senioři stále častěji ocitají ve finančních problémech. Třeba v červnu evidovala správa sociálního zabezpečení skoro devadesát tisíc exekucí na důchod. To je oproti roku 2009 skoro dvojnásobek. Jak tento negativní trend zastavit?

„Dluh často vzniká proto, že senior chce pomoct někomu v rodině a přebírá na sebe zodpovědnost za někoho jiného. Nebo si myslí, že i z důchodu zvládne splácet běžné úvěry nebo kreditní karty. Na to ale nikdo nemůže stačit,” upozorňuje Jan Lorman.


Ve stáří je nejhorší, když nevíte, proč máte ráno vstát. I v tomto ohledu Ježíškova vnoučata ohromně pomáhají.

Jak dodává, čísla jsou v této souvislosti skutečně alarmující. Příjmová chudoba se v Česku pohybuje kolem jedenácti tisíc, průměrný důchod je přitom jen o několik stokorun vyšší.

Ježíškova vnoučata léčí samotu

Seniory ale netrápí jen finanční problémy. Často je to i samota. Proti té se snaží pomoct i Radiožurnálu Ježíškova vnoučata. Jak mohou takové akce v praxi pomoci?

„Už jen vyhlášení této akce vzbudilo ohromnou radost mezi seniory - proto, že si na ně vůbec někdo vzpomněl. Když někomu navíc splníte jeho přání, jakkoliv je třeba malé, má senior najednou novou chuť do života. Najednou si nepřipadá zbytečný,” říká Jan Lorman.

„Ve stáří je nejhorší, když nevíte, proč máte ráno vstát. I v tomto ohledu Ježíškova vnoučata ohromně pomáhají,” uzavírá.

autoři: jch , als
Spustit audio