Satelit, kabelová televize, nebo DVB-T? Vyberte s námi tu nejlepší nabídku

8. leden 2014
Šetřete s námi

Průměrný Čech stráví víc než tři hodiny denně sledováním televize. Často se však nespokojí jen s běžnou nabídkou a za další televizní kanály je ochotný si připlatit. Věděli jste, že cíleným výběrem televizních programů na internetu můžete ušetřit třeba stovky korun měsíčně?

„Satelitní televizi využívá zhruba 30 % českých domácností, kabelovou televizi a IPTV asi 20 až 25 % domácností. A asi 60 % využívá bezplatnou variantu DVB-T,“ nastiňuje Jan Potůček, šéfredaktor odborného serveru Digizone.cz.

„Televizi zas tak často nevyužíváme. Vlastně jen večer na zprávy. Pak si raději pustíme nějaký film,“ popisuje rodinné zvyky Markéta.

Čtěte také

Markéta s Mirkem prý počet programů příliš neřeší. Platí za nabídku kabelového připojení, které je společné pro celý jejich panelák. Pokud by si vybírali sami za sebe, za kabelovou televizi by nepřipláceli a pořídili by si takzvaný balíček služeb.

Jsou balíčky skutečně výhodnější?

„Nejčastější balíček je triple play, který zahrnuje telefon, připojení k internetu a kabelovou televizi nebo IPTV,“ říká k tomu Jan Potůček.

Balíčky jsou výhodnější, ale je třeba si uvědomit, jestli skutečně využijeme všechny služby, za které zaplatíme. Typicky nadbytečnou položkou pro mnoho domácností je pevná telefonní linka nebo třeba příplatek za kanály v HD kvalitě. Vysoké rozlišení se totiž na běžných televizorech nezobrazí.

Čtěte také

Naše českobudějovická rodina by se spokojila se základní nabídkou asi 30 programů, které si v rámci digitálního vysílání naladíte většinou zadarmo.

Sportovních přenosů se Míra vzdávat nemusí

„Ruku na srdce, jací jsme diváci zimních sportů,“ připomíná Míra. „Rádi sledujeme sportovní přenosy. Kdybychom neměli sportovní kanály, které máme dnes, přemýšlel bych o jejich zaplacení,“ dodává.

Míra by se však svých oblíbených programů vzdávat nemusel. Může si předplatit služby na specializovaných sportovních stránkách a tam sledovat právě ty přenosy, které ho zajímají. Podobně fungují i filmové a televizní servery, na kterých se často setkáte s produkcí, která se do Česka teprve chystá.

autor: zvl
Spustit audio