Saúdové se neubránili vývoji. Povolí ženám příští rok řídit auta bez pokut a vězení

27. září 2017

Úterní královské nařízení umožní ženám v Saúdské Arábii sednout za volant automobilu. Ve velice nábožensky konzervativním státě měly řízení dosud zakázané. Nový výnos by měl vejít v platnost během léta příštího roku.

Král Salmán nařídil vládě, aby vše připravila do třiceti dní a první obyvatelky země proroka Mohameda budou smět beze strachu za volant usednout od června příštího roku.

Změnu pravidel prý odsouhlasila i rada vysokých islámských duchovních. Krok přišel jen několik dní poté, co se Saúdky mohly poprvé účastnit oslav státního svátku na stadionu krále Fahda v Rijádu.

Ženě za volantem dosud hrozilo vězení

Za porušení zákazu dosud Saúdským Arabkám hrozily hlavně pokuty, některé ale skončily i ve vězení.

Hrozba vězení neodradila ovšem některé ženy od řízení neodradila už dříve. „Odvezu své sestry, aby zvládly svou práci a nemusely čekat na řidiče. Zpozdily by se, a tak jsme se rozhodly to vzít do vlastních rukou. Jedeme do salonu. Řídím opatrně a zvládám to dobře,” řekla žena, která do ulic Rijádu vyjela už v roce 2013.

I dnes se ovšem obává uvést své jméno. Za volant usedla v nikábu, protože zahalování hlavy je v Saúdské Arábii pro ženy povinné. Některé saúdské rodiny si kvůli zákazu najímaly soukromé řidiče, aby se jejich ženy mohly po království pohybovat.

Déšť začíná jedinou kapkou

Jak z americké diplomacie, tak od generálního tajemníka OSN přišla slova o důležitém kroku správným směrem. Asi nejvíc se ale radují saúdskoarabské aktivistky za ženská práva.

Organizátorka kampaně za právo žen řídit na Twitteru napsala, že Saúdská Arábie už nikdy nebude jako dřív. Déšť prý vždy začíná jedinou kapkou.

autor: kla
Spustit audio