Sbírka poválečných obrazů Emila Filly je opět přístupná. Vidět ji lze v Lounech

27. červenec 2017

Fillova díla, která odkázal státu, patří podle jeho přání na zámek Peruc. Výstavní síň je už rok zavřená kvůli opravám, zájemci si ale teď nově mohou prohlédnout Fillovo dílo v lounské galerii. Ta se znovu otevírá po třech letech.

Emil Filla, Peruc a Galerie Benedikta Rejta v Lounech. Některé z těchto pojmů k sobě patří už dlouhé roky a některé až od dnešního dne. Zámek v Peruci v současné době prochází rekonstrukcí, Galerie proto plní svůj slib a díla zpřístupnila veřejnosti. „Snad konečně dostaly prostor, který si zaslouží a ve kterém vyniknou,“ říká kurátorka výstavy Zuzana Nováčková.


Emil František Josef Filla byl český kubistický malíř, grafik a sochař. Hned v první den 2. světové války byl spolu s řadou dalších významných osobností nacisty zatčen a uvězněn v koncentračním táboře v Dachau a později v Buchenwaldu. Po válce žil na zámku v Peruci v malé obci nedaleko Loun. zdroj: Wikipedia

České středohoří maloval po druhé světové válce, když se vrátil z koncentračního tábora v Buchenwaldu. „Dodávalo mu energii do další práce, bylo to pro něj velké uklidnění. Snad už i tady je patrná inspirace tradiční čínskou krajinomalbou,“ vysvětluje Nováčková

Galerie Benedikta Rejta při loňském zavírání Fillovy pamětní síně přislíbila, že jeho díla vystaví tak, aby po dobu opravy neležela jen v depozitářích. Ovšem jedna z neoceňovanějších českých budov současnosti se zrovna potýkala s rozsáhlými škodami po havárii se spodní vodou.

Galerie se původně zavázala otevřít 18. května, ale realizace oprav se spozdila o 2 měsíce, vysvětluje ředitelka Galerie Alica Štefančiková. Suterén galerie je kvůli škodám pro výstavy stále nepoužitelný.

autoři: Lucie Valášková , jaw
Spustit audio