Šedá ekonomika roste. Ročně přicházíme o více než 109 miliard

Šedá ekonomika je termín, který každý z nás už slyšel, ale co vše pod něj můžeme zahrnout? A o co vše kvůli tomuto jevu společnost přichází? Máme v ruce konkrétní čísla.

Šedá ekonomika je všechno to, co se vyhýbá placení státem předepsaného odvodu daní a dávek. Třeba opravy bez účtu nebo nákup ovoce u stánku bez účtenky. Taky je to ale ve vážnější rovině případ, kdy třeba stavební dělník nebo brigádník v restauraci dostává výplatu na ruku a nikdo kromě jeho šéfa o tom neví. Bohužel v tomto případě ani zdravotní pojišťovna nebo důchodový systém. Což může být problém.

Někdo to může dělat kvůli složitosti systému, často je to ale i tak, že si lidé chtějí užít vyšších příjmů, aniž by se museli nějak finančně podílet na fungování společnosti. Jenže: zatímco chtějí, aby je chránila policie a soudy, aby je uzdravovalo zdravotnictví, aby fungovala doprava a byly opravené silnice, aby věděli, že potraviny, které kupují, jsou nezávadné a podobně, tak na to na rozdíl od jiných nijak nepřispívají.

Studie společnosti Ernst and Yound a MasterCard vyčíslila, že stát kvůli šedé ekonomice přichází ročně o více než 109 miliard korun. Podle posledních dostupných výpočtů činila odhadovaná výše šedé ekonomiky v České republice více než 11,25 % hrubého domácího produktu. Zajímavé je, že když přišla světová finanční krize v roce 2008, klesl podíl šedé ekonomiky o 3 procentní body. Ale od roku 2010 už zase dál utěšeně roste. Podle studie se s šedou ekonomikou můžeme nejčastěji setkat při prodeji potravin, nápojů, tabáku, v restauracích, kavárnách, barech, opravnách automobilů a v servisních službách.

autoři: jhn , lvb
Spustit audio