Šéf NHL navrhuje, aby se hokejový olympijský turnaj hrál na letních hrách

26. únor 2018

Olympijský hokejový turnaj v Pchjongčchangu se hrál poprvé od her v Lillehammeru 1994 bez nejlepších hráčů z NHL. Dokonale toho využili Němci, kteří skončili senzačně druzí za olympijskými favority z Ruska.

Ať chceme nebo nechceme, turnaj bez hráčů NHL – tedy přeloženo bez těch nejlepších na světě – prostě nemohl poutat takovou pozornost jako Nagano, Salt Lake City, Turín, Vancouver nebo Soči.

Čtěte také

Turnaj bez hvězd je pomalý

Pětkrát za uplynulých dvacet let v zámoří přerušili soutěž, aby vyslali národní týmy bojovat se zbytkem světa. Letos ne.

„Turnaj proto nebyl horší nebo méně napínavý, finále Rusů s Německem bylo doslova infarktové, ale i tak se bez hokejových hvězd hrál trochu jiný hokej,“ myslí si český reprezentační trenér Josef Jandač.

„Bez nejlepších hráčů není sportovní úroveň turnaje taková, jaká by mohla být,“ říká. „Ve Vancouveru se hrálo na úzkém hřišti a hokej tam byl už tenkrát v roce 2010 kvalitnější, rychlejší,“ srovnává Josef Jandač hokejové turnaje pod pěti kruhy v Kanadě a v Koreji.

Trenér hokejového národního týmu Josef Jandač

Hokej v létě?

Turnaj v Pchjongčchangu byl specifický i tím, před jakou kulisou se hrálo. Pořadatelé raději moc nahlas nemluvili o návštěvách na jednotlivých zápasech, každopádně průměrné číslo 4 611 diváků je zhruba o osm stovek nižší, než měla vloni extraliga.

Čtěte také

Hrálo se v aréně, která násobně převyšuje počet sedaček, jakými se může pyšnit třeba nejpopulárnější korejský tým Anyang Halla. Vstupenky byly pořádně drahé a Korejci zkrátka i přes všechnu snahu zatím nejsou hokejovým národem.

Otázkou je, jak to bude vypadat za čtyři roky v Pekingu. Šéf NHL Garry Bettman naznačil před pár hodinami, že si nemyslí, že by se NHL chtěla dalších her zúčastnit, a navrhl přesun olympijského hokejového turnaje na léto. To také není moc dobrá zpráva.

autoři: lcz , and
Spustit audio