Sexy Sobotka a Babiš jako český Berlusconi. Zahraniční média reagují na demisi české vlády

3. květen 2017

Když Bohuslav Sobotka na úterní tiskové konferenci oznámil demisi vlády, nepřekvapil tím pouze českou veřejnost, ale i světová média. Zahraniční hodnocení Sobotkova nečekaného kroku se ale různí: zatímco západní agentury ho spojují s „nevysvětlenými podnikatelskými obchody Andreje Babiše”, ruská agentura TASS předpovídá právě ministru financí a majiteli Agrofertu velkou budoucnost.

Jen pár hodin poté, co premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci oznámil demisi, zahraniční agentury a weby začaly chrlit zprávy s titulky jako „Česká vláda skončí po roztržce premiéra s ministrem financí, Sobotka oznámil demisi”.

Právě agentury na nečekanou situaci zareagovaly jako první. A většina z nich se v hodnocení Sobotkova kroku vzácně shoduje: společně upozorňují na nevyjasněné finanční poměry českého ministra financí Andreje Babiše.

Německo: Sobotka prokázal rozhodnost

Nejdále zachází agentura AP, která Babiše označuje za „českého Berlusconiho”, německá DPA pak hnutí ANO popisuje jako „liberálně-populistického koaličního partnera premiéra Sobotky”.


S něčím takovým nikdo nepočítal. Český premiér Bohuslav Sobotka hází ručník šest měsíců před řádnými parlamentními volbami. Důvodem je mohutný spor s ministrem financí Andrejem Babišem.AGENTURA DPA

„S něčím takovým nikdo nepočítal. Český premiér Bohuslav Sobotka hází ručník šest měsíců před řádnými parlamentními volbami. Důvodem je mohutný spor s ministrem financí Andrejem Babišem,” dodává DPA.

Podle německé agentury prokázal Sobotka nečekaným krokem rozhodnost. DPA připomíná také komplikovaný vztah premiéra s prezidentem Milošem Zemanem i „pozitivní a konstruktivní vztah”, který má údajně Sobotka s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, „navzdory protichůdným názorům na uprchlickou krizi”.

Příštím premiérem může být Andrej Babiš, zní z Ruska

Zatímco západní tiskové agentury se v hodnocení situace na české politické scéně shodují, ruská agentura TASS upozorňuje především na výhodnou pozici, ve které se nyní ocitl prezident Miloš Zeman.

Andrej Babiš

„Miloš Zeman může pověřit sestavením nové vlády vůdce jiné politické strany. Není vyloučeno, že se jím stane Andrej Babiš, který je podle průzkumů veřejného mínění jedním z nejpopulárnějších politiků,” píše ruská agentura.

TASS uvádí, že Zeman v dřívějších rozhovorech s novináři nepovažoval demisi vlády za rozumnou. „Politologové předpovídají, že se hlava státu nyní postaví proti uspořádání předčasných parlamentních voleb,” napsala ruská státní agentura.

Slovensko: „dělová rána” a „sexy Sobotka”

Dění na české politické scéně neuniklo ani našim východním sousedům. Například deník Sme publikoval článek s odvážným titulkem: „Dám dělovou ránu”.

V komentáři tvrdí, že demisí Sobotka necelý půlrok před volbami odpálil – jak by řekl Karel Gott – „dělovou ránu,“ aby dal nový směr kampani, která se pro ČSSD podle slovenského deníku prozatím vyvíjela žalostně.

Autor článku dodává, že argumentace Bohuslava Sobotky je „velmi sexy“. Jednoduše zní dobře, když řekne, že je pro něho nepřijatelné dál sedět ve vládě s ministrem financí, který neumí vysvětlit sérii vážných podezření.

Deník Sme k tématu ještě dodává: „Co bychom za takovou zprávu na Slovensku dali. Bohužel, premiér členského státu skupiny V4, který oznámil demisi, se nejmenuje Fico, ale Sobotka.“

Slovenský deník Pravda označil situaci v Česku za „babišiádu“. Tvrdí, že jestli chce ČSSD zastavit čím dál zářivější hvězdu hnutí ANO, měla se už dávno ptát, co vlastně čeští voliči od levicového programu očekávají.

Bohuslav Sobotka by se podle deníku Pravda měl zamyslet, jestli je skutečným problémem ČSSD Andrej Babiš, nebo jestli by neměla levicová politika dokázat oslovit voliče i něčím jiným, než jsou čistě ekonomické otázky.

autor: als | zdroj: ČTK
Spustit audio