Šila šaty hereckým hvězdám, teď je upoutaná na lůžko. Najde se Vnouče na přání pro paní Danielu?

První dobrovolníci se už registrují do projektu Vnoučata na přání. Jeho cílem je propojit lidi, kteří chtějí darovat svůj volný čas s domovy pro seniory. Mnohdy totiž stačí, když si za osamělým seniorem někdo přijde popovídat.

Do domova Vesna v Orlové chodí za klienty zatím jen osm dobrovolníků. Potřebovali by jich mnohem více. Třeba pro 87letou Danielu, která pracovala jako televizní kostymérka. Žila mezi herci, jezdila na natáčení. Teď nemůže chodit a chybí jí společnost.

„Tady to jsem šila,“ ukazuje princeznovské šaty šedovlasá babička, která se u prohlížení fotek z natáčení celá rozzáří. Pracovala jako televizní kostymérka, a jak sama říká, mezi herci byla pořád a měli ji rádi, stejně jako ona je.

Nyní jsou její vzpomínky schované v menší červené krabičce plné fotek. Žena, která šila pro herecké hvězdy, nemůže chodit, polehává na posteli, občas se podívá na televizi.


Každý kdo chce pomoci, se může registrovat na stránce jeziskovavnoucata.cz.

„Byla jsem zvyklá na kolektiv, a teď je to takové osamocené. Jsem uvázaná na lůžku, nemůžu to přežít,“ přiznává s tím, že by jí moc pomohlo, kdyby jí někdo dělal společnost. „Stačilo by mi, kdybych si s někým povídala. Člověk je zvyklý na tolik lidí, a teď najednou jsem sama,“ říká.

Fotky pomalu ukládáme zpátky do červené krabičky, snad k nim přibude snímek dobrovolníka, který ji Daniele daruje svůj čas.

autoři: ada , prh
Spustit audio