Školáci dostávají vysvědčení. Jedničkáři mohou využít slevy nebo vstupy zdarma

Školní rok je u konce. Většina rodičů – konkrétně 85 procent – letos odmění svoje děti za vysvědčení. Za dárky utratí v průměru 640 korun. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos.

Ty nejmenší berou rodiče většinou do cukrárny na pohár nebo třeba do kina na film. Druhou příčku obsadila finanční odměna, která je obvykle kolem pár set korun. A v neposlední řadě obdarovávají rodiče děti taky hračkou.

Ocenění se ale liší podle věku, zatímco na základní škole dostane většina dětí za vysvědčení odměnu, více než třetina středoškoláků žádný dárek na konci školního roku nedostává.

Knížku si dnes školáci moc nepřejí, chtějí hlavně plyšáky, peníze nebo třeba elektroniku, jako jsou mobily, tablety nebo herní konzole. V Česku má odměňování za vysvědčení největší tradici.

Čtěte také

To třeba Slováci jsou na rozdíl od Čechů přísnější, každý třetí rodič totiž nedá dítěti za známky nic, za dobré výsledky pak odmění svoje ratolesti 40 procent rodičů. V případě peněžní odměny jsou ale Slováci štědřejší než Češi – z peněženky vydají v průměru 750 korun, tedy asi o stokorunu víc.

Odměny připravili i někteří obchodníci

Na vysvědčení netrpělivě čekají i obchodníci. Kdo z dnešního dne těží nejvíc? Jsou to samozřejmě květinářství, kde tržby rostou i několikanásobně. Konec školního roku ale vítají i obchodní řetězce, nejvíc prodají sladkostí – lidé je kupují až dvojnásobně víc než obvykle.

V prodejně utratí v průměru okolo dvou set korun. O řád vyšší částky pak lidé vydají z peněženek v obchodech s elektrem. O polovinu vyšší tržby, než je průměr, mívá tradičně jeden z největších řetězců rychlého občerstvení, zájem je hlavně o zmrzliny a dětská menu s hračkou.

pražské zoo

Pro jedničkáře si někde připravili výhodné nabídky, ať už jde o slevy nebo třeba vstupy zdarma. Za symbolickou jednu korunu můžou děti přijít třeba do pražské zoo, musí mít ale jedničku z přírodovědy.

Desetiprocentní slevu na nákup si pro premianty zase připravilo knihkupcetví Luxor. Slevy má třeba i hračkářství Bambule. A například v aquacentru Bohumín můžou jedničkáři získat vstup zdarma.

autor: zus
Spustit audio