Slovenská vědkyně míří na „Mars“ k sopce na Havaji. Pomáhat jí bude vozítko Androver

Americká NASA vysílá další posádku, která má zkoumat možnosti budoucího života na Marsu. Americký úřad pro letectví a kosmonautiku vybral šest účastníků simulované mise a posílá je na Havaj do nadmořské výšky téměř čtyři tisíce metrů. Mezi nimi je i slovenská vědkyně Michaela Musilová.

Dlouhovlasá blondýnka Michaela Musilová už od dětství sní o tom, že jednou uslyší odpočítávání startu motorů kosmické rakety, která ji vynese na cestu vesmírem k Marsu. Za sebou už má dvě simulované mise organizované soukromými společnostmi.

Naposledy to bylo právě před rokem, kdy dokonce velela pětičlenné mezinárodní posádce. Ta zkoumala v simulovaných marťanských podmínkách různé produkty povzbuzující imunitu a ve spolupráci s Mendelovou a Masarykovou universitou v Brně pěstovala například špenát.

Výzkum psychické odolnosti i geologických podmínek

Nyní je mise nejen vykonavatelem výzkumu, ale objektem sledování budou i sami kosmonauti. „Členové posádky budou testováni, jak si počínají v kritických situacích osobních i technických. V minulosti bylo použito například obdržení negativní zprávy z rodiny, nebo vyvolání situace, kdy vypadly solární panely a posádka se ocitla bez energie,“ přibližuje své zkušenosti Musilová.

„Nač se opravdu netěším, je to, co již znám. A sice omezení hygienických podmínek. Na sprchu máme vymezeno osm minut pouze jednou za týden. Právě to mě přivedlo k rozhodnutí vzdát se svých dlouhých vlasů,“ podotýká prozaicky vědkyně.

Mise startuje 15. února a potrvá osm měsíců. Musilová, která je rovněž předsedkyní Slovenské organizace pro vesmírné aktivity (SOSA), s sebou poveze také robotické vozítko Androver z dílny slovenských vývojářů, jako je třeba Martin Smolák.

„Androver má jednak za úkol pomáhat se sběrem těžkých geologických vzorků a také ukládat data,“ sděluje Smolák. Bude ovládán prostřednictvím skříňky a byl vyvinut tak, aby se dokázal pohybovat v obtížném terénu. Dovede snímat jeho sklon, určit GPS polohu a snímat vzdálenost překážek před sebou i jejich obraz.

Jediná komunikace se Zemí bude pomocí emailu - pokud posádka vyšle dotaz, bude trvat nejméně čtyřicet minut než jim přijde odpověď. NASA pořádá už několikátou podobnou misi v pořadí. Tato je výjimečná i tím, že z tisíců zájemců se nedostal do posádky ani jeden Američan.

autor: pan
Spustit audio