Smajlíkům je pětatřicet let. Těší se na tváře svých odesílatelů

19. září 2017

Jak přidat ke krátké SMS nebou e-mailu emoce? Přece smajlíkem! Takzvané emotikony slaví pětatřicet let od svého prvního použití a umějí vyjádřit stále širší paletu pocitů.

Smějí se nebo mračí, radují se nebo pláčou, tleskají, mrkají a různě se šklebí. To všechno umí smajlíci. Všemožně se pitvořící tváře složené původně z jednoduchých interpukčních znaků slaví právě v úterý pětatřicet let od svého vzniku. Používáme je v esemeskách, mailech a dostávají se třeba i do knih. A každý má své oblíbené.

„Číslo jedna je samozřejmě ten se srdíčky, číslo dvě superkočička. Číslo tři je absolutně nešťastný smajlík s vlnovkou místo pusy,” vypočítává mladá dívka. „Já používám nejčastěji smějícího se a brečícího smajlíka,” uvažuje její kamarád.

Lásku, radost, smutek, ironii a třeba i radost - emotikony dnes umí vyjádřit celou paletu emocí, pocitů a nálad. A právě proto mají úspěch v elektronickém světě, ve kterém se neustále něco mění.

Umělá inteligence vytvoří váš vlastní emotikon

Autorem historicky prvního smajlíku byl americký vysokoškolský profesor Scott Fahlman, který ho v roce 1982 poprvé použil ve vzkazu svým kolegům. Chtěl tak oddělit vážně myšlený text od vtipu.

„Vymyslel dvojtečku a ukončovací závorku jako úsměv a dvojtečku a uvozující závorku jako mračícího se panáčka,” popisuje Pavel Kasík, redaktor portálu Technet.cz.

Letos o smajlících dokonce vznikl celovečerní film. Snímek Emoji ve filmu vás zavede do fantazijního světa smajlíků a jejich města Textopolis.

To, že smajlíci do jisté míry skutečně mohou ožít, potvrzuje i Pavel Kasík. „Umělá inteligence se naučí vašim výrazům obličeje a pokusí se z nich udělat emotikon,” říká.

Až tedy uvidíte někoho v autobusu, jak se šklebí na svůj mobilní telefon, možná bude právě vytvářet svého vlastního smajlíka.

autor: bal
Spustit audio