Soňa Červená přečte v Triloparku Vycpaného barbara. Noc literatury si lze užít i mimo Prahu

10. květen 2017

Nechat si předčítat známou knížku od svého oblíbeného herce si dnes můžou návštěvníci Noci literatury. Její jedenáctý ročník zaplní nejenom část Prahy, ale další padesátku českých měst. Například v nuselském Triloparku bude číst operní pěvkyně Soňa Červená.

„Hlasovou přípravu já už mám padesát let, mně to nebude vadit,“ směje se Soňa Červená otázce, jestli na několikahodinové čtení musí nějak připravit svůj hlas. Jedenadevadesátiletá operní pěvkyně je stále aktivní a na letošní jedenácté Noci literatury bude číst úryvky z knihy maďarského autora Gergelyho Péterfyho Vycpaný barbar.

Organizátoři přichystali i jedno speciální místo, které se bude pohybovat spolu s návštěvníky. Na okružní jízdě po Praze 4 se budou moci projet speciální tramvají a číst jim k tomu bude herec Filip Kaňkovský. Nápad literární tramvaje za organizátory z Českých center představuje Kamil Pavelka.


Není to prastará tramvaj, která cinká po ulicích, ale má zajímavou historii, říká se jí Kanárek.Kamil Pavelka

Každá z účastnických zemí představí jednoho svého současného autora v novém českém překladu. Kromě světových autorů mohou návštěvnící objevovat také méně známá pražská zákoutí a netradiční či běžně nedostupná místa. Akce proběhne ve více než padesáti městech v republiky od Chebu a Děčína, přes Plzeň, Jihlavu, až po Rožnov pod Radhoštěm.

Letos poprvé se během května a června kromě třicítky měst po celé Evropě do Noci literatury poprvé zapojí i České centrum v New Yorku.

autoři: Noc literatury , stk
Spustit audio