Souboje svalů i emocí. Hokejista profesionál musí zvládnout své ego

Udržet nervy na uzdě a neoplácet ani tvrdé zákroky, to je nutná psychická výbava profesionálních hráčů. Jsou trénovaní, aby pro tým své ego dokázali potlačit. „Jediné, na co trénovaní nejsou, je zákeřnost,“ upozornil při natáčení Příběhů Radiožurnálu ve Znojmě při přípravném utkání naší reprezentace s Finy Slavomír Lener, šéftrenér českého hokejového svazu.

Naopak tvrdé fauly zezadu, kdy se hráč na atak útočníka nemůže připravit, dokážou hokejisty pořádně rozpálit. To se potvrdilo i při utkání ve Znojmě, kde Radek Smoleňák velmi nekompromisně nastoupil na finského útočníka Tuoma Ruutu, aby potrestal surové sražení Jiřího Novotného.

Za takto projevenou zlost si prý hráč kárání nezaslouží. „Tady jde totiž o něco jiného, je třeba poslat takzvaný message across, tedy vzkaz soupeřům, že na něco podobného mají při nadcházejícím mistrovství světa zapomenout,“ hájil po zápase bitkaře Smoleňáka Slavomír Lener.

Jiskry rivality

Souboje svalů i emocí se odehrávají hlavně na ledě, ale část z nich si nejen hráči, ale i trenéři a sportovní manažeři odnášejí i mimo stadion. Při odpočinku ve vymazleném sponzorském zázemí znojemského stadionu jsme sledovali setkání Slavomíra Lenera s jeho finským protějškem Jerem Lehtinenem. A bylo to setkání navzdory kultivovaným pozdravům a přátelským projevům, očividně jiskřící rivalitou.

„Rivalita tady je, zvlášť když se hraje o medaile, čest a slávu, tam žádné kamarádšovství nefunguje,“ přiznal Slavomír Lener. I když rychle dodal, jak vztahy mezi ním a kolegy, manažery ostatních národních týmů a trenéry, jsou jednoznačně přátelské.

Ve VIP zóně nad tácem chlebíčků si tedy přeci jen s Jerem Lehtinenem popřáli hodně štěstí. „Vlastně ne, ne. My si neříkáme good luck. Ale přejeme si dobrý zápas.“

autor: Ivan Studený
Spustit audio