Společenský úpadek očima malého chlapce. Knihou roku je próza Jezero od Biancy Bellové

Ze stovek titulů, které u nás loni vyšly, vybrat ty nejlepší: to byl úkol porotců výročních cen Magnesia Litera. Pro ocenění si na pódium Nové scény Národního divadla večer přišli autoři v celkem devíti kategoriích.

Naučnou literaturu ovládl Petr Roubal s knihou Československé spartakiády. „Zkouším dělat paralelu k sportovnímu fanouškovství, speciálně skandování kdo neskáče, není Čech je vlastně hodně podobný princip ke spartakiádám,“ říká Petr Roubal o souvislosti socialistických spartakiád a dnešní společnosti.


Bianca Bellová pochází z Prahy, má bulharské předky. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze, přispívala do několika časopisů, pracovala v nadnárodních společnostech. V současnosti se živí překládáním a tlumočením z angličtiny. V roce 2009 vydala svou prvotinu Sentimentální román, druhá kniha, novela Mrtvý muž, vyšla o dva roky později.

Jeho knížka Československé spartakiády se zařadila mezi nejlepší tituly loňského roku díky důkladnému zpracování tématu. Naučná literatura ale stojí trochu ve stínu hlavní kategorie – prózy. Z šesti nominovaných vybrala porota knížku Marka Šindelky Únava materiálu. Ta vzbudila velké emoce svým tématem: vypráví příběh imigrantů, kteří přijdou do nehostinné Evropy.

„Byl jsem až zahanbený svými předsudky, když začal sbírat materiál na knihu. Čekal jsem bůhví co, ale vlastně jsem nakonec zjistil, že jsme jenom lidi,“ říká Marek Šindelka.

Ocenění Kniha roku získala jeho konkurentka z kategorie prózy Bianca Bellová. Ve svém románu Jezero se očima malého chlapce dívá na ekologickou katastrofu i na společenský úpadek. Ocenění ji překvapilo.

Román Jezero spisovatelky Bianky Bellové

„Proces výběru, to je spíše něco jak krasobruslení, kde záleží na osobních preferencích poroty, ale že bych dostala Knihu roku, to mne tedy vůbec nenapadlo,“ podotýká. Cenu pro objev roku dostal Ondřej Nezbeda s knížkou Průvodce smrtelníka.

Magnesia Litera 2017

Kniha roku
Bianca Bellová: Jezero
Litera za prózu
Marek Šindelka: Únava materiálu
Litera za poezii
Milan Ohnisko: Světlo v ráně
Litera za knihu pro děti a mládež
Tomáš Končinský, Barbora Klárová: Překlep a Škraloup
Litera za naučnou literaturu
Petr Roubal: Československé spartakiády
Litera za nakladatelský čin
Adam Chroust: Miloslav Stingl – Biografie cestovatelské legendy
Litera za překladovou knihu
Sara Baume: Jasno lepo podstín zhyna
Litera za publicistiku
Kateřina Šedá: Brnox DILIA
Litera pro objev roku
Ondřej Nezbeda: Průvodce smrtelníka
Kosmas Cena čtenářů
Markéta Zahradníková, Zbygniew Czendlik: Postel hospoda kostel
Magnesia Blog roku
KKRD Boys: Brblanina

autoři: prh , stk
Spustit audio