Spor o Krtečka pokračuje. Vnučka Zdeňka Milera nesmí prodávat licence

Vnučka výtvarníka Zdeňka Milera Karolína nepravomocně prohrála soudní spor, který se týká práv na kresleného Krtečka. Soud jí zakázal přeprodávat licence k výrobě nejrůznějších předmětů s motivy Krtka. Ať už jde o oblečení, stavebnice nebo třeba deštníky a kosmetiku.

Osmadvacetiletá Karolína Milerová licence k výrobě předmětů s Krtkem přeprodává do celého světa. Na otázku, s kolika firmami například teď aktuálně spolupracuje, ale odpověděla, že to je obchodní tajemství.

Soudkyně Městského soudu v Praze Veronika Křesťanová rozhodla, že je licenční smlouva Karolíny Milerové neplatná, protože je nekonkrétní a nepřesná. Vnučka ji podepsala se svým dědečkem dva měsíce před jeho smrtí.

Křesťanová v odůvodnění rozhodnutí konkrétně vysvětlila. „Je třeba, aby požadavek určitosti byl objektivní, to znamená, aby i jiný čtenář rozuměl, na čem se dohodli,“ vysvětluje.


Originální postavičku z roku 1954 jako jednu z mála nepoužil ve své tvorbě ani Walt Disney

Rozsudek není pravomocný a soudkyně zároveň nevydala například pokyn k předběžnému opatření, takže vnučka Zdeňka Milera pro tuto chvíli podnikání zastavovat nemusí.

Milerová rozsudek komentovala tím, že na obchodování s licencemi nebude mít vliv, že podobné rozhodnutí čekala. Nesouhlasí s ním, a tak se proti němu odvolá. Smlouva prý nemá žádné vady.

Žalobu na Karolínu Milerovou podala Milena Fischerová, správkyně autorova díla. O smlouvě prý za života Zdeňka Milera nevěděla a původně zpochybňovala i Milerův podpis na smlouvě.

Několik smluv

Andreas Trötsch a krteček na knižním veletrhu v Lipsku

Po smrti výtvarníka Zdeňka Milera v roce 2011 nastaly v autorských právech na Krtečka zmatky. Existuje totiž hned několik smluv na různé použití postavičky. O práva se dlouhodobě starala advokátka Milena Fischerová.

Podle ní Miler licenci nechtěl dál prodávat. Milerova vnučka Karolína se ale odkazovala na to, že animátor smluvně přepsal práva na ni. Prostřednictvím firmy Little Mole proto poskytuje licence dalším firmám a loni dokonce představila novou čínsko-českou kreslenou pohádku Krtek a Panda.

Správkyně dědictví Milena Fischerová se soudila i s Milerovou dcerou Kateřinou, soud jí začátkem července vyhověl a Kateřina Milerová musela stáhnout z prodeje knížku Krtek na návštěvě.

autor: hla
Spustit audio