Sportovní neúspěch se může stát životním zlomem. Pro severokorejské sportovce i začátkem nočních můr

22. únor 2018

Jižní Korea dosud získala na olympiádě v Pchjong-čchangu devět medailí, Severní Korea žádnou. I to je důvod, proč se jihokorejská média ptají, co čeká severokorejské olympioniky po návratu domů. Z minulosti jsou totiž známé případy, kdy severokorejský režim poslal neúspěšné sportovce do pracovních táborů a vězení.

„Jihokorejský deník Čosun Ilbo tvrdí, že v minulosti byli za špatné výsledky poslání do dolů například fotbalisty KLDR po mistrovství světa v roce 1966 v Anglii, a stejně dopadli jejich následovníci v roce 2010,“ popisuje východoasijský zpravodaj Českého rozhlasu David Jakš.

Do pracovních táborů bylo posláno také 21 severokorejských roztleskávaček, které se provinily tím, že v roce 2001 během asijských her opustily bez povolení svoji výpravu a celé odpoledne se prý procházely bez dozoru po jihokorejském městě Pusan.

A kteří severokorejští sportovci by tentokrát mohli být po návratu v ohrožení? Neuspěli hlavně krasobruslaři, kteří skončili třináctí, ale ani rychlobruslaři nebo hokejový tým žen. „Všechny tyto sportovce čekají minimálně velmi tvrdé ideologické pohovory,“ uzavírá Jakš.

autor: daj
Spustit audio