Srovnali jsme výdaje za balenou a kohoutkovou vodu. Jak to dopadlo?

27. leden 2014
Šetřete s námi

Koupili byste si srovnatelný, ale padesátkrát dražší výrobek? Podle odborníků to denně dělá mnoho z nás při nákupu balené vody. Jak by měl vypadat správný pitný režim? Pojďme si to společně připomenout.

„Balenou vodu vůbec nekupujeme. Pijeme buď kohoutkovou vodu, nebo čaj,“ představuje pitný režim mladé rodiny z Českých Budějovic Markéta. Balenou vodu nekupují vůbec, protože by to pro ně byla zbytečná práce navíc. „Jít do obchodu, koupit balík láhví s vodou, přitáhnout ho domů,“ popisuje.

Čtěte také

Podle zdravotníků by měl dospělý člověk vypít dva až tři litry denně. Čím dál častěji však zdůrazňují, že pitný režim je individuální. Systematické přepíjení se může způsobit stejné škody jako nedostatek tekutin.

Pijte průběžně

Podle Aleny Kolaříkové z portálu Žena-in.cz je důležité přemýšlet i nad tím, co pijeme. „Za každou kávu by člověk měl vypít ještě trochu více vody, ale čaj není špatně. Neslazené čaje jsou srovnatelné s jakoukoliv vodou,“ přibližuje. Pokud však pijete čaj slazený, jde z výživového a zdravotního hlediska spíše o limonádu.

Důležité je pít pravidelně a průběžně. „Třeba po skleničkách,“ radí Alena Kolaříková. „Můžete si do nějaké láhve nebo džbánu vodu přichystat a pak nalévat,“ dodává.

Spousta lidí se snaží přehled o pitném režimu získat kupováním balené vody. „Průměrná cena běžné minerálky je 10 korun za litr a půl. Měli byste vypít dvě za den, což máme 20 korun. Dospělý člověk tak propije v minerálkách 7 300 korun ročně,“ vypočítává.

Čtěte také

Kohoutková, nebo balená?

Minerální voda může mít zdravotní přínos, přesto není ideální pít jen ji. Navíc i obyčejná balená voda je mnohem dražší než ta kohoutková. „Nevím o kolik, ale předpokládám, že litr kohoutkové vody bude levnější než litr balené vody,“ uvažuje Mirek, manžel Markéty.

Litr nesycené a skutečně nejlevnější balené vody stojí 2,60 koruny. A litr kohoutkové vody stojí v Praze 0,07 koruny. „Potvrzuje se, že z ekonomického pohledu vyhrává kohoutková voda. Je třeba také dodat, že je vážně dobrá a podle informací také kvalitní,“ zdůrazňuje Mirek.

Čištění vody ve speciální konvici a při využití originálního filtru vyjde v průměru na 1,80 koruny za litr.

autor: zvl
Spustit audio