Stařenka hodila do motoru devět mincí pro štěstí. Letadlo zůstalo stát pět hodin

28. červen 2017

Pověrčivá stařenka v Číně zpozdila na několik hodin let ze Šanghaje. Pro štěstí hodila do motoru letadla hrst mincí. Všech 150 pasažérů si proto muselo vystoupit a počkat pět hodin na kompletní prohlídku.

Se strachem z létání se každý vyrovnává jinak. Někdo zkouší prášky na spaní nebo alkohol. Odborníci spíše radí odvést pozornost něčím příjemným. Americká televize ABC například doporučuje číst si knihu, zaposlouchat se do hudby nebo si vzít slámku na pití a zkoušet skrz ni dýchat.

Osmdesátiletá letá žena jménem Čchiou s rodinou nastupovala na palubu letu aerolinek China Southern ze Šanghaje do Kantonu na jihu Číny. Zastavila se před turbínou motoru a hodila do ní z pověrčivosti devět mincí. Osatní pasažéři si toho všimli a upozornili posádku letadla. Mechanici museli kompletně prohlédnout motor, což zabralo pět hodin. Všech 150 pasažérů si proto muselo vystoupit a počkat.

Většina mincí sice cíl minula, ale jedna se dostala až do motoru. Celkem měli mince hodnotu 1,7 jüanu, tedy necelých šest korun. Zpoždění letadla a kompletní prohlídka motoru ale bude aerolinky stát podle čínských médií možná až tisíce dolarů.

Kdyby motor za běhu nasál byť jedinou minci, mohl by se podle posádky poškodit a ohrozit tak bezpečnost letu. Osmdesátiletou ženu zadržela policie, podle ní netrpí žádnými psychickými problémy a má čistý trestní rejstřík. Jaký trest jí hrozí, ale zatím úřady nestanovily.

autoři: jch , vid
Spustit audio