Stárnoucího šachistu opustili už 4 soupeři. Nového našel díky Vnoučatům na přání

Bývalý učitel matematiky Tomáš Már nemá s kým hrát šachy. Jeho soupeři odešli na věčnost a šachy s počítačem nejsou taková zábava. V jeho současném bydlišti v Domově seniorů ve Zruči nad Sázavou se ale doslechli o projektu Českého rozhlasu Vnoučata na přání a šachistu sehnali. Tedy spíše šachistku, studentku španělského gymnázia v Praze Alžbětu Markovou.

„Pán nerad komunikuje s lidmi v domově, nechce se mezi ně integrovat,“ říká sociální pracovnice Lucie Burkoňová s tím, že raději si popovídá s personálem. Chodil za ním také aktivizační pracovník, který s ním hrál šachy.

Ona sama šachy také umí, ale přiznává, že tato hra je na ni příliš dlouhá. Má radši věci, které jsou více akční a rychlé.


Pokud se chcete stát dobrovolníkem pro klienty domovů, podívejte se na stránku jeziskovavnoucata.cz

„Umřeli mi už čtyři soupeři,“ přidává se Tomáš Már. S mladší soupeřkou se určitě tak brzo nerozloučí. Studentka Alžběta Marková, která s panem Tomášem zrovna hraje šachy, vysvětluje, že doma s ní šachy nikdo moc nehraje. Takže je ráda, že si může zahrát.

Alžběta srovnává na remízu a oba se chystají na odvetu. Tentokrát má bílé figurky Alžběta, pan Tomáš nastavuje hodiny, a v šachu budou pokračovat nejenom dnes.

autoři: lsm , prh
Spustit audio