Startuje sbírka pro Světlušku. Tykadla jsou evergreen, novinkou kartáček Světláček

11. září 2017

Od pondělí až do pátku můžete v ulicích 350 měst a obcí po celém Česku potkávat dobrovolníky s tykadly a kasičkami ve tvaru luceren. Odstartoval totiž další ročník celostátní sbírky Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška pro zrakově postižené.

V ulicích můžou letos lidé potkat přes sedm tisíc lidí, mezi nimi i jsou nevidomí, kteří se zapojují velmi rádi. Většinou chodí ve dvojici s vidícími. Případní dárci se tak dostanou do kontaktu přímo s těmi, kterým pomáhají.


Oblíbený náramek se svíticím logem Světlušky bude letos k dostání pouze ve vybraných knihovnách, anebo si jej mohou přihodit k nákupu zákazníci Košík.cz. Do sbírky se zapojují i vybrané mateřské školy, které připravují pro děti program o zraku a seznamují je srozumitelnou formou se světem těch, kterým nejdůležitější lidský smysl chybí nebo je poškozen.

„Tykadla jsou evergreen,“ směje se ředitel nadačního fondu Světlušky Přemysl Filip. Kromě klasických předmětů si můžete koupit i dvě novinky. Jedním je Světláček, což je speciální kartáček v černé barvě a s reflexními štětinkami, a kožená peněženka na drobné. „Myslím si, že by mohly mít úspěch,“ doufá Filip.

Celý minulý týden jste mohli na Radiožurnálu sledovat příspěvky o působení Světlušky. Příkladem může být slečna, které Světluška pomohla zrealizovat psychoterapeutickou ordinaci kombinovanou s hipoterapií.

V roce 2016 rozdělila Světluška více než 17 milionů korun, a pomohla tak stovkám jednotlivců i menším neziskovým organizacím s celostátní i regionální působností, které umožňují lidem se zrakovým postižením vést maximálně samostatný život plný pestrých aktivit.

Nedaří se vám světlušky potkat? „I na to jsme připraveni a jdeme s dobou. Kromě DMS a tradičního sbírkového konta jde přispět i online. Na webu svítíš.cz můžete najít interaktivní mapu míst, kde si můžete dárkové předměty koupit, nebo využít mobilní aplikaci Světluška,“ vysvětluje ředitel Světlušky.

Interaktivní mapa svitis.cz
autoři: jch , jaw
Spustit audio