Stovky metrů v podřepu, v holínkách a s helmou na hlavě. Prohlídka znojemským podzemím zvedne adrenalin

15. červenec 2016

Ani déšť a vítr neodradily prázdninového zpravodaje Radiožurnálu od dalšího výletu. Na jižní Moravě chtěl původně vyrazit na kolo a objet některou z cyklostezek. Nakonec se ale rozhodl před deštěm schovat do znojemského podzemí, které je dlouhé téměř 30 kilometrů. A náš prázdninový zpravodaj místo klasické prohlídky vyrazil na adrenalinový okruh.

Průvodce Martin Gamba mně v šatně podává holínky. K tomu ještě dostávám ochranný plášť, helmu a spolu s dalšími 8 turisty poslouchám instrukce, jak se v podzemí chovat. Po pár minutách vyrážíme. Vedle mě jde Luboš Dufek, který sem dorazil s Rokycan. „Dnes prší, takže je to jediné místo, kde se schovat,“ říká s úsměvem.

Adrenalinové prohlídky nejsou určené pro děti a mladistvé. Navíc člověk musí před začátkem projít rámem – právě podle něj průvodce pozná, jestli na tento okruh můžete. Je to potřeba, protože podmínky jsou tady opravdu stísněné. V podřepu se brodím vodou a od rozbití hlavy mě několikrát ochrání helma.


Základní vstupenka na adrenalinový okruh stojí 130 korun, za klasickou prohlídku znojemského podzemí dospělí zaplatí 95 korun

Procházíme jezuitským vodovodem a před sebou máme znak budovatelů z roku 1402. Po zhruba hodině jsme na konci prohlídky, při které jsme ušli jen něco málo přes kilometr. Nejen paní Daniela, která pochází od Sokolova, je ze znojemského podzemí nadšená. „Perfektní výklad, budu to doporučovat všude,“ říká.

autor: ova
Spustit audio