Svačina se neobjeví v aktovkách sama od sebe, vědí prvňáci v Tišnově. Jejich učitelé se inspirovali projektem Nejsem plýtvák

19. únor 2016

Prvňáci ze základní školy v Tišnově u Brna se učí, jak neplýtvat jídlem. Učitele této školy inspiroval projekt Radiožurnálu Nejsem plýtvák. Proto jedna z učitelek vzkázala rodičům, že dětem nemusí připravovat svačinu. Žáci si připravili snídani společně až ve škole.

Příprava svačiny šla prvňákům od ruky. Asi po hodině práce měli hotovo. Děti se rozdělily na čtyři skupinky a každá měla na starosti část přípravy – jedna třeba strouhala sýr, další krájela okurky nebo myla ovoce, další zas míchala dva druhy pomazánek a krájela pečivo.

Smysl této netradičně pojaté výuky je přitom jasný – děti by se měly naučit vnímat hodnotu potravin, zkrátka to, že se jim svačina neobjeví v aktovkách sama od sebe. Svačinu je totiž třeba připravit – nakoupit suroviny, upravit je, zabalit svačinu. A to všechno stojí spoustu práce a peněz. Cílem tedy je, aby děti nebyly plýtváky.

Plýtvání jídlem, to je téma, které tu bude procházet všemi předměty. Třeba v matematice budou žáci pomocí statistiky počítat, kolik kilogramů jídla se v jejich školní jídelně každý den vyhodí. Ti mladší pak třeba kreslili, jak si představují plýtváka. Obrázky to jsou skutečně odstrašující.

autor: jel
Spustit audio