Švankmajerův Hmyz si hraje s Kafkou a prohlubuje i Čapkův odpor k lidskému druhu

Ve svém posledním filmu, kde sám autor vystupuje v roli komentátora, odhaluje světově uznávaný režisér řazený k surrealismu Jan Švankmajer tenkou hranici mezi chováním hmyzu a člověka. Ve filmu natočeném podle Švankmajerovy vlastní povídky inspirované dramatem bratří Čapků Ze života hmyzu i Kafkovou Proměnou se mísí animační tvorba se stylizovaným herectvím, proměňuje se, rodí i umírá bez ohledu na čas.

Černá surrealistická groteska, vznikla podle Švankmajerova scénáře z roku 1970, který tehdy Barrandov od autora, jenž se těšil zvýšenému zájmu komunistických cenzorů, nepřijal. Základem byla filmová povídka využívající některé části z Čapkovy hry Ze života hmyzu.

Ochotníci v při pondělku zavřené hospodě s židlemi na stolech, zkoušejí druhé jednání. Jde o jejich příběh postavený na půdorysu oidipovského komplexu. Dále jde o druhé jednání hry bratří Čapků proložené dokumentárními záběry z natáčení. Tedy o divadlo ve filmu a film ve filmu, v němž se také vyprávějí sny.

Celý tvůrčí život jsem se úzkostlivě snažil nevytvořit si svůj umělecký rukopis, svou stylizaci. Myslím si, že to, co podle vás vytváří můj specifický filmový jazyk, není moje umění, ale mé obsese, mé touhy, mé revolty.

Jan Švankmajer

„Hra Ze života hmyzu je misantropická. Můj scénář tuto misantropii prohlubuje jako se prohlubuje podobnost člověka s hmyzem a podoba této civilizace s mraveništěm,“ říká tvůrce. „A nemělo by se zapomínat ani na poselství Kafkovy Proměny, jejíž hrdina se změní v obludný hmyz,“ dodává Švankmajer.

Snímek, stejně jako Švankmajerova předchozí komediální výpověď o psychoanalýze Přežít svůj život, natočil režisér převážně ve vlastním ateliéru v bývalé hospodě posléze proměněné v biograf v Knovízi u Slaného. Vznikl v česko-slovenské koprodukci s rozpočtem 40 miliónů korun, které získal také veřejnou sbírkou od fanoušků z celého světa na crowdfundigovém portálu.

Film Hmyz získal za rok 2018 celkem 5 nominací na Českého lva. Podívejte se na kategorie, ve kterých o ceny bojuje. O vítězích se rozhodne 23. března 2019.

Podporu pro natočení filmu shromažďoval Švankmajer několik let. Hledat finance u sponzorů se umělci, který odmítl státní vyznamenání s tím, že surrealista není slouhou žádného systému, příliš nechtělo. Od příznivců nakonec získal podle filmového časopisu Variety 287 tisíc dolarů, 9,3 milióny korun přispěla Česká televize a 10 miliónů mu připsal i Státní fond kinematografie.

Jan Švankmajer ve filmu Přežít svůj život, ke kterému napsal scénář a sám jej také režíroval

Ve filmu se objeví Jiří Lábus, Norbert Lichý, Kamila Magálová, Ivana Uhlířová, Jaromír Dulava a Jan Budař. Za dvěma kamerami, jimiž byl film snímán současně, stáli Jan Růžička a Adam Olha, který také režíruje právě vznikající celovečerní film o filmu Hmyz. Jakkoliv o filmu Hmyz mluvil Jan Švankmajer jako o poslední práci, na tom právě vznikajícím se podílí a má práce dost.

Spustit audio