Svatovítská katedrála bude mít nové varhany, do Prahy je dopraví osm kamionů

25. duben 2017

Nové varhany pro svatovítskou katedrálu postaví španělská firma Gerharda Grenzinga. Vyrobila už než 138 podobných nástrojů, mimo jiné pro katedrály v Bruselu či Madridu. Smlouvu s firmou slavnostně podepsal v katedrále svatého Víta kardinál Dominik Duka. Nástroj pro Prahu bude inspirován francouzskými vlivy a umožní kromě klasické hudby hrát také současné varhanní skladby.

Varhany, které jsou v současnosti v chrámu svatého Víta zvukově stačí jen pro část prostoru. Iniciátoři projektu proto vyhlásili v roce 2015 národní sbírku, k dnešnímu dni je na ní přes 24 milionů korun. Kromě jednotlivců, sponzorů a podniků přispívají například i obce. Většinu z celkové částky 80 milionů korun zaplatí církev, poprvé by tóny nových varhan měly v katedrále zaznít v říjnu 2019.


Samotné varhany budou stát 69,1 milionu korun. Další náklady tvoří statické zajištění kůru či elektroinstalace. Přispívat je možné na účet 2109930876/2700.

Vznikne symfonický nástroj o 97 rejstřících, který bude odpovídat svou reprezentativností prostoru katedrály. Nejmenší píšťala bude měřit sedm milimetrů, nejdelší přesáhne délku sedmi metrů, celkem jich bude pět tisíc.

První píšťalu symbolicky předal Gerhard Genzing kardinálu Dukovi. Už dnes je spočítáno, že celý nástroj do Prahy pojede osmi kamiony, jeho celková hmotnost přesáhne 20 tun.

Do ČR se povezou v srpnu 2019, dva měsíce se budou instalovat, katedrála tedy bude mít omezený provoz. „Další měsíc až měsíc a půl bude katedrála úplně uzavřená kvůli ozvučení nástroje,“ řekl organolog a člen výběrové komise Štěpán Svoboda.

Dosavadní varhany v katedrále podle Štěpána Svobody zůstanou. Kompletně hotové by měly být nové varhany začátkem roku 2020.

Tajemná zákoutí půdy katedrály sv. Bartoloměje v Plzni budou přístupná veřejnosti
Milující manželka, nebo travička Karla IV.? Osudové ženy: Anna Falcká
Astrofyzik zvoníkem v katedrále sv. Víta

autor: jac | zdroj: ČTK
Spustit audio