Světem se šíří vyděračský virus. Zablokuje v počítačích data a vymáhá výkupné

28. červen 2017

Počítače po celém světě napadá nový vyděračský virus. Velké problémy způsobil zejména na Ukrajině, v Rusku, ale také v západní Evropě, Spojených státech nebo v Indii. Program zablokuje soubory a požaduje výkupné v přepočtu asi sedm tisíc korun.

Vyděračský virus se šíří pomocí e-mailu a poté rychle infikuje další počítače připojené k místní síti.

Například Ukrajina hlásí největší vlnu hackerských útoků v historii. Virus tam zkomplikoval provoz bank, pošt a kyjevského letiště. Jaderná elektrárna v Černobylu kvůli napadení musela začít kontrolovat úroveň radiace ručně, po tom co útok vyřadil její počítačové senzory.

Čtěte také

Na Ukrajině k rychlému šíření podle tamní kybernetické policie pomohlo to, že se dostal do mnoha počítačů přes aktualizaci účetního programu, který musejí používat ukrajinské insituce spolupracující se státem.

Problémy ale hlásí také společnosti v Rusku, Francii, Dánsku nebo Spojených státech. V Indii virus vyřadil část jednoho z největších obchodních přístavů v zemi. Indický server Indian express píše, že jeden ze tří tamních terminálů na odbavování kontejnerů je mimo provoz.

Stovky napadených počítačů už hlásí také Česká republika.

Černobyl

Platit výkupné nemá cenu

Podle počítačových odborníků ze společnosti Caspersky Lab může jít o program z rodiny virů zvané Petya, ale podobá se také viru Wannacry, který napadl statisíce počítačů minulý měsíc.

Na rozdíl od něj ale nemá tak dobrý mechanismus na získávání výkupného. Všem napadeným uživatelům podle Guardianu totiž přišel stejný kontaktní e-mail, který už poskytovatel dávno znepřístupnil. To znamená, že lidé, kteří zaplatí výkupné, už se s hackery nemají jak spojit a platit tak nemá cenu.

autor: sed
Spustit audio