Světluščí stan, bubeníci i akrobaté na chůdách. Známé osobnosti na Andělu upozorní na blížící se sbírkový týden

5. září 2017

V Praze na Andělu se do prodeje pro Světlušku zapojí 6. a 7. září známé osobnosti. Dvojice dobrovolníků s nasazenými tykadly a zapečetěnou pokladnou ve tvaru lucerny pak rozsvítí v týdnu od 11. do 15. září města a obce po celé republice.

„Výtěžek sbírky poputuje například na výcvik vodicích psů, na speciální pomůcky, studijní stipendia i osobní asistenty pro děti i dospělé,“ vysvětluje ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip.

Hlavnímu světluščímu sbírkovému týdnu předchází akce 6. a 7. září na Andělu, kam přijdou Světlušku podpořit a pozdravit známé osobnosti. Mezi nimi herečky Tereza Kostková, Nella Boudová, Jana Stryková a Veronika Khek Kubařová, moderátorka Lucie Výborná a herci Matouš Ruml, Filip Cíl, Igor Orozovič a Jiří Kohout.


Stánek Světlušky bude otevřen 7.00-19.30, mimo kompletní nabídky světluščích sbírkových předmětů se mohou těšit návštěvníci i na doprovodný program v podobě bubeníků Tokhi & The Groove Army a akrobatů na chůdách Long Vehicle Circus. Po obě odpoledne přispějí na pomoc nevidomým i ti, kteří si u světluščího stánku pochutnají na výtečné zmrzlině.

Jedním z projektů, na kterém se Světluška podílí, je speciální počítačový kurz práce na internetu nebo se speciální klávesnicí, který se koná v pražském rekvalifikačním středisku Dědina.

Počítačový kurz pro dvacet klientů stál sto tisíc korun, peníze jsou z grantu Nadačního fondu Českého rozhlasu. „Se Světluškou pracujeme dlouhodobě, pomáhají nám i s kurzy rekvalifikace hlavně pro mladé lidi,“ vysvětluje ředitelka střediska Dědina Naděžda Modráčková.

Spolupráce s Nadačním fondem českého rozhlasu má na Dědině různé formy, tamní klienti mimo jiné pomáhají vyrábět ozdoby z křišťálových komponentů pro vánoční trhy. Výtěžek z prodeje jde pak zpět na podporu sbírky Světluška.


V roce 2016 rozdělila Světluška více než 17 000 000 Kč a pomohla tak stovkám jednotlivců i menším neziskovým organizacím s celostátní i regionální působností, které umožňují lidem se zrakovým postižením vést maximálně samostatný život plný pestrých aktivit.

Mapa dobrovolnických Světlušek a institucí spojených se sbírkou je umístěna na webu svítíš.cz, kde jsou zveřejněny i některé příběhy lidí s těžkým zrakovým handicapem, kterým již Světluška pomáhá. Možnost přispět online a rozsvítit světélko na mapě mohou lidé nejen prostřednictvím webu, ale i přes mobilní aplikaci Světluška, která je ke stažení zdarma.

Projekt můžete podpořit po celý rok také odesláním jednorázové dárcovské SMS ve tvaru DMS SVETLUSKA 30 na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 Kč. Dárci mohou také přispět přímo na sbírkové konto Světlušky „deset devítek“ 99999 99999/0100.

autoři: era , eku
Spustit audio