Symboly jižanské Konfederace jsou po Charlottesvillu všude naobtíž. Města se jich rychle zbavují

Po neštěstí v Charlottesville nabrala veřejná debata o symbolech připomínajících americkou Konfederaci na obrátkách. Některá města ve Spojených státech už urychleně rozhodla o jejich odstranění, ale v Brandenburgu v Kentucky se vydali se opačným směrem.

„Citlivé téma a kolem něj spousta emocí. Některé konfederační sochy už padly živelně, lidé na úřední rozhodnutí ani nečekali,“ přibližuje zahraniční redaktor Jan Kaliba.

Američani jsou teď schopní vidět konfederační symboliku skoro všude, tak třeba newyorský dopravní podnik se chystá upravit mozaiku ve stanici metra Times Square. Má sice vyjadřovat, že náměstí nad zastávkou je křižovatkou světa, jenže někteří cestující v červeném obrazci s modrobílým křížem spatřují konfederační vlajku.

Dostupné průzkumy posledních dní ale ukazují, že s mýcením a gumováním souhlasí jen menšina populace, a třeba městečko Brandenburg v Kentucky bere současnou situaci jako šanci.

Už loni se ujalo dvacetimetrové, víc než sto let staré žulové sochy konfederačního vojáka, které se zbavilo nedaleké město Louisville. A jak řekl starosta Brandenburgu Ronnie Joyner lokální televizi Whas11, za svým rozhodnutím si stojí i teď, kdy boj proti konfederačním symbolům sílí. Jde prý o poctu padlým vojákům z Kentucky a socha na vysokém podstavci ze stráně nad řekou Ohio nezmizí.

Brandenburg leží v okrese, kde 71 procent hlasů v loňských prezidentských volbách získal Donald Trump, který se teď proti likvidaci konfederačních soch také vymezil. V malém městě na severu Kentucky mu rozumějí, deník Washington Post cituje ženu, která bydlí čtvrt míle od nově instalovaného památníku.

Vzkazuje americkým městům, která se teď konfederačních soch hromadně zříkají coby symbolů rasismu a otrokářství, že Brandenburg si je prý klidně vezme všechny.

autor: jkb
Spustit audio