Syrečková zmrzlina i kapalina z peří. Češi si loni zaregistrovali nejvíc patentů za posledních dvacet let

24. duben 2017

Bezdrátové polohovací pero nebo třeba dlaha na zlomeninu pánve. To je výběr jen několika unikátních nápadů, na které si Češi loni nechali vystavit patent. Těch vydal Úřad průmyslového vlastnictví celkem 781, nejvíce za posledních dvacet let.

Až dvě stě tun peří vyprodukují drůbežárny v Česku za jediný den. S nápadem, jak tento odpad dál využívat, přišel tým z Ústavu chemických procesů Akademie věd.

„Zjednodušeně řečeno proměňují peří na kapalinu. Ta se pak dá využívat třeba v zemědělství," popisuje Olga Šolcová z Akademie věd. Je ji možné dodávat do živin pro ostatní hospodářská zvířata třeba skot nebo prasata.

Postup zkapalnění peří si proto nechala Šolcová patentovat. S jedinečnými nápady ale přicházejí i další čeští vynálezci. A nejde jen o vědeckou práci. Třeba Roman Činčara vlastní cukrárnu v Lošticích na Šumpersku.

Roman Činčara loni přidal do svojí nabídky zmrzlin i jednu s netradiční příchutí. Zájem zákazníků o syrečkovou zmrzlinu byl obrovský, i proto si majitel cukrárny nechal světový unikát stvrdit razítkem a pořídil si užitný vzor.

Užitný vzor je ale potřeba udržovat v platnosti. A to není zadarmo. První období je na čtyři roky a vstupní poplatek je pět set korun. Následují další dvě období, kdy každé tři roky stojí šest tisíc.

Pořízení patentu vyjde zájemce ještě dráž. „Jen třeba přihlašovací poplatek stojí šest set korun, další tisíce jdou na provedení průzkumu a na udržovací poplatky,“ říká vedoucí Úřadu průmyslového vlastnictví Josef Dvornák.


Jsme kavárna loštická a tvarůžky jsou to, co sem táhne všechny turisty. Dělat tvarůžkovou už bylo samozřejmostí. Cukrář Roman Činčara

Udržovací poplatky, které za první roky činí tisíc korun ročně, postupně stoupají a v posledním dvacátém roce činí 24 tisíc korun. To jsou ale částky za patent, který platí jen v České republice. Ceny mezinárodní ochranné známky pak šplhají až na desetitisíce.

autor: zus
Spustit audio