Sziget baví půl milionu lidí na ostrově uprostřed Budapešti. Vrcholem prvního večera byla Pink

10. srpen 2017

Publikum největšího středoevropského hudebního festivalu pořádně nažhavili kanadští punkeři Billy Talent, kteří na hlavní scéně vystoupili před Pink. Sziget bude ostrovem hudby celý týden, až do 16. srpna. Sledujte online reportáž uvnitř článku.

Pětadvacátý ročník megapřehlídky se koná jako obvykle na Markétině ostrově uprostřed Budapešti a jeho line up je i tentokrát napěchovaný jmény rockových i popových hvězd, jimiž se chlubí jako headlinery: PJ Harvey, Pink, Macklemore & Ryan Lewis, Kasabian, Wiz Khalifa, The Chainsmokers, Major Lazer a mnoho dalšíc. Mezi nimi bude i Klára Vytisková, která u Dunaje vystoupí se svou formací The Pop jako jediná zástupkyně české scény.

Kromě největších jmen se do Budapešti ale chystají například i alt-J, Hurts, Biffy Clyro, Birdy, Jamie Cullum, Rudimental, na poslední chvíli ještě pořadatelé stihli přilákat Iggy Azaleu a duo Galantis. Jména účinkujících kapel sahají od těch největších na mezinárodní poprockové scéně až po hvězdy elektronické a world music, i když tu při procházce po obrovském festivalovém areálu najdete i metal, folk, jazz, blues, alternativní a dokonce i klasickou hudbu. V programu lze najít například Klezmatics, Gorana Bregoviče, Paula Van Dyka i Steva Aokiho. Kompletní line up si lze prohlédnout zde.

Ale Sziget není jen hudba, nabízí take divadelní představení, circus nebo výstavy. A půl milionu Szigeťanů nadmíru rádo využívá i místní pláž na břehu Dunaje, poslouchá autentickou romskou hudbu a najde se tam i místo pro gay komunitu. A samozřejmě často vyráží i do ulic maďarské metropole s jejími nezaměnitelnými tureckými lázněmi a s hospodami, které záměrně vypadají jak před demolicí.

O celotýdenní non-stop události, kde se dá najít zhruba 50 programových stanovišť a nabídka zahrnuje okolo 200 událostí denně, bude z Budapešti informovat reportér Radiožurnálu Vojtěch Koval.

Mapa festivalového areálu
autor: lve
Spustit audio