Tady se chovají angličtí plnokrevníci. Hřebčín Napajedla slaví 130 let

Napajedla a hřebčín – toto spojení funguje už sto třicet let. Celou dobu se tu věnují chovu anglického plnokrevníka. Přečkali obě války i výkyvy zájmu o své služby. Výročí hřebčína od dnešního dne připomíná i výstava. Koně z napajedelského chovu v současnosti běhají po dostizích v několika evropských zemích, stěžejním odbytištěm ale zůstává Česko a Slovensko.

V Napajedlech se v letošním roce narodilo 26 hříbat, z toho 14 vlastních. Co to vlastně znamená, když se řekne anglický plnokrevník? „ Je to čisté plemeno, které se chová především pro dostihy, vyznačuje se radostí a rychlostí,“ říká vedoucí hřebčína Martina Zavadilová.

První plemenný hřebec, který se v Napajedlech proháněl, se jmenoval Kisbér, a byl to maďarský kůň. V Napajedlech se také nelézá hřbitov osmi nejvýznamnějších plemeníků, kteří v hřebčíně působili.

Přicházíme do stáje, kde stojí dva z nejlepších plemeníků hřebčína – hřebec hřebec Pouvoir Absolu a Egerton, narozený a odchovaný v Německu. „Plemenní hřebci mívají klidně i přes 300 potomků,“ upozorňuje.


Hřebčín Napajedla několikrát měnil majitele, v roce 1935 ho například po 2 roky vlastnil Tomáš Baťa.

V hřebčíně se take nalézá domov důchodců pro vysloužilé klisny. “V dnešní době jich je pět, jsou to opravdu ty nejlepší chovné klisny, které jsme měli, mezi nimi například 26letá Charming Heights, která byla výtečnou matkou, dala 16 hříbat,” vysvětluje. Klisna je březí 11 měsíců, aby se to lépe pamatovalo, tak 333 dnů.

autor: pes
Spustit audio