Tady se vyřádí milovníci socialistického realismu. Zemplínská šírava, to je pravá slovenská exotika

30. červenec 2015
Radiožurnál na cestě

Jestli hledáte exotiku a nemáte peníze na cestu do Asie, obraťte své zraky na východní Slovensko, radí náš reportér po návštěvě Zemplínské šíravy.

Východní Slovensko, to je kromě exotiky i pěkný výlet do minulého století. A tím nemyslíme jen historické památky, ale také atmosféru, která vás obklopí i na takových místech jako Zemplínská šírava. Té se někdy říká východoslovenské moře.

Už na první pohled zjistíte, že Zemplínská šírava má svá nejlepší léta dávno za sebou. Tady by se vyřádili milovníci socialistické architektury, protože některé betonové bungalovy jsou hodně retro. Ale uvidíte tu také novější stavby a potkat můžete i auta s českými registračními značkami.

Dřív se přijížděla spousta lidí

„Máme malou dceru. U moře jsme byli a přemýšleli o pronájmu chatky. Manžel odtud pochází,“ vysvětluje Monika z Brna. Spolu s manželem Petrem tedy neváhali a vyrazili na 600 kilometrů dlouhou cestu na východní Slovensko. Monice se tu prý nejvíc líbí příroda a už má i seznam, co všechno by chtěla vidět. „Je to tu prima,“ shrnuje své dojmy. „Co jsem se ptala místních, tak turistů je tu málo,“ tvrdí Monika. „Dřív to tu bývalo plné lidí,“ vzpomíná Petr.

Nádrž vám může připomínat Balaton. Voda tu klesá skutečně mírně a někdy musíte ujít až 100 metrů, aby se člověk vůbec ponořil. U poloprázdného kempu stojí bufet, který provozují senioři jako přivýdělek. „To, co si tu vyděláme, nám stačí,“ vysvětlují s tím, že příští rok tu končí.

Retro styl Zemplínské šíravy vás může zaskočit, ale je plně funkční a všude uklizeno. Tak vypadá slovenská exotika.

autor: lsm
Spustit audio