Tahle noc byla dlouhá. 31. prosince 1989 se lidé loučili s rokem i režimem

31. prosinec 2014

V roce 2014 se na Václavském náměstí v Praze pohybují tisíce turistů, dealeři drog nebo naháněči z restaurací. O 25 let dřív tu bylo také rušno. Lidé slavili nejen konec roku, ale také konec komunismu v Československu.

V centru Prahy se to hemžilo lidmi a dalo se tušit, že tahle noc nebude krátká. Nad vchodem do budovy Národního muzea vlál transparent, na kterém je vyobrazen český lev a pod ním nápis Havel prezidentem. Václav Havel byl už druhý den prezidentem a lidé si to pořád připomínali.

Na Václavské náměstí se tedy lidé přicházeli loučit nejen se starým rokem, ale s celou jednou epochou. Na volném prostranství se tvoří skupinky a někde se už začíná zpívat a hrát. Nebylo se čemu divit. Teplota v ten den klesla pod nulu, a tak bylo třeba se zahřát.

Nejvíc lidí se shromáždilo pod sochou svatého Václava, který v tu dobu držel československou vlajku. Podstavec sochy byl polepen letáky a hořelo tu i mnoho svíček. V horní části náměstí stály také tři sanitky a v nich ani živáčka. Zdravotníci se šli ohřát do bufetu.

Všechno se pomalu připravovalo na silvestrovské oslavy. A lidé doufali, že se 1. ledna 1990 probudí ve stejně dobré náladě, která je provázela uplynulé týdny.

autor: lsm
Spustit audio