Takhle v Nizozemsku pečují o kola – kryté garáže s kamerami a servisem

15. srpen 2015
Radiožurnál na cestě

Když jedete Nizozemskem na kole a dojdou vám síly, je tu jedna záchrana. Můžete se pohodlně svézt vlakem a kolo si vzít s sebou. Ano, to sice můžete třeba i v Česku, ale Holanďané tuhle dopravní kombinaci dotáhli mnohem dál. A tamní nádraží slouží cyklistům nejenom jako garáže, ale i jako opravny, nebo doplňkové prodejny.

Dostat se s kolem do vlaku v Holandsku, to je jednoduchá věc. Stačí přijít na jakékoliv nádraží, včetně těch na venkově.Teď jsem třeba ve městě Dordrecht kousíček od Rotterdamu.

Není to sice žádný venkov, ale po cestě sem jsem viděl skutečně miniaturní zastávky, které také byly vybavené veškerou infrastrukturou pro cyklisty včetně výtahů.

Čtěte také

Tak a je to tady – noční můra každého cyklisty s plně naloženým kolem s nějakými 25 kilogramy vzadu na nosiči a s něčím lehčím vepředu – přestup z jednoho vlaku na druhý.


Mimo hlavní sezonu (červenec, srpen) si nesmíte brát kolo s sebou do vlaku v době ranní a večerní špičky (6.30 - 9.00 a 16.00 - 18.30)

Naštěstí to není problém, protože tady v Holandsku, alespoň na těch větších nádražích, na to pamatují a mají připravené pro cestující s bicykly velké výtahy, do kterých se kolo bez problémů vejde.

Holandsky vlak Intercity bere kola bez problemů

Třeba tady na nádraží v Goudě si můžete kola nejenom uskladnit, zaparkovat, ale také si je třeba nechat opravit. Hned u vchodu do stanice se kola prodávají, dají se tam půjčit, opraví vám drobnější závady, prodají vám příslušenství nebo vás nechají dopustit si vzduch do pneumatik.

Stačí přejít k automatu na jízdenky, koupit si pro vás jako pro osobu, a nezapomenout na speciální lístek pro kolo. Ten stojí šest eur a platí jeden den.

autor: vob
Spustit audio