Takhle vypadá kyperská kuchyně: Malachíja s kousky dušeného jehněčího a kuřecího

30. srpen 2015
Radiožurnál na cestě

S Radiožurnálem a naším zpravodajem Štěpánem Macháčkem můžete být i dnes Na cestě po ostrově Kypru. Země je součástí Evropské unie, polohou je ale spíše na Blízkém východě. Blízkost k Sýrii a Turecku je na Kypru znát na charakteru lidí i jejich zvycích, jak během cestování zjistil náš reportér. Orientem je ale hodně ovlivněná také kyperská kuchyně.

Městská krytá tržnice v severní, tedy turecké části Nikósie působí trošku ospale, trhovci místo očekávaného halekání nabídek hrají u kávy vrhcáby. Copak ale nabízejí stánky s čerstvou zeleninou zajímavého?

Tady třeba velké zelené lusky okry, která se dusí s masem a po uvaření je takové mazlavé konzistence. Anebo támhle dlouhé rostliny s velkými lístky, na první pohled podobné mátě. Je to ale molochíja, jak mě poučuje prodavač, a z jejích listů se také připravují dušené pokrmy. No a pak tu mají v košíkách černé tvrdé suché lusky, a to je karob. Tím býval Kypr po světě proslavený. Prodavač mi ukazuje různá balení černého syrupu, který se z karobových lusků vaří.

Yusuf Tuman provozuje na severním pobřeží turecké části Kypru ubytování v přírodě v několika bungalovech. Nejdřív vás uvítá jako majitel hotelu, pak vás ubytuje jako recepční, a když si objednáte něco k večeři, nasadí kuchařskou čepici a zástěru a vrhne se do vaření.

Čtěte také

A nabídne vám třeba molochíju. Je to taková vysoká rostlina s většími lístky, česky se jmenuje jutovník, a vzhledem je podobná mátě. Listy se otrhají, usuší a pak se dusí s kousky kuřecího nebo jehněčího masa a na stole se objeví ve vydušené šťávě s rýží, chlebem a jogurtem.

K snídani marmeláda z květů růží

V kuchyni Yusufovi pomáhají manželka a maminka. Molochíju si jako většinu surovin pěstuje Yusuf sám. Pochází totiž ze zemědělské rodiny, která se na Kypr přistěhovala v sedmdesátých letech z Turecka. Yusuf ukazuje na hory, které se rýsují v oparu daleko za mořem. Právě tam jeho rodina žila, pouhých 70 kilometrů přes vodu od kyperského pobřeží.

Čtěte také

Yusuf mi na zahradě ukazuje pec kleftiko. Je ve tvaru kupole, postavená z cihel a zamazaná blátem. Uvnitř se nejdříve vytvoří vrstva řeřavých uhlíků, na ně se položí mísy s masem, bramborami a zeleninou, pec se neprodyšně a několik hodin uzavře a dvířka se zamažou blátem, aby dovnitř nikudy nepronikl vzduch. No a ke snídani dostáváme od Yusufa mimo jiné domácí marmelády: fíkovou a z květů růží.

Na Kypru je spousta možností zajímavého ubytování. Tady na tureckém severu podpořila vláda drobné ekologické projekty, jako je ten Yusufův. Bydlí se většinou v bungalovech s kuchyňkou a teráskou. Jsou to hezká místa v přírodě s výhledem na moře.

autor: mac
Spustit audio