Takhle vypadala Praha po generální stávce. Na manifestaci vystoupil Klaus i Komárek

27. listopad 2014

27. listopadu 1989 bylo Václavské náměstí v Praze znovu plné lidí. Byly dvě hodiny po generální stávce a lidé dali jasně najevo, že chtějí změny. Generální stávka se podařila, konstatoval v centru Prahy Jiří Kantůrek z Občanského fóra.

Václavské náměstí se začalo zaplňovat už kolem poledního, kdy stávka začínala. Ozývaly se tu sirény a lidé se shromažďovali v ulicích. Generální stávky se v hlavním městě zúčastnila většina průmyslových podniků a institucí.

Jiří Kantůrek nahradil ve funkci mluvčího Občanského fóra Václava Malého, jehož vyjádření vyvolala kritiku studentů. Na Letné například pronesl veršovánku: „Podívej se, Gusto, jak je tady husto.“

Na Václavském náměstí vystoupil Valtr Komárek, šéf prognostického ústavu. „Nesmíme zradit veliké poselství, které vynesli na slunce naši studenti,“ prohlásil. Objevila se také výzva, aby se právě on stal federálním premiérem. Komárka navrhnul stávkový výbor divadel v dopise prezidentu Gustávu Husákovi.

Václav Klaus a Václav Havel

Z balkónu Melantrichu mluvil i ekonom Václav Klaus, kolega Valtra Komárka. „Za základní cíl požadujeme definitivní otevření prostoru pro vznik politického pluralismu a pro prosazení svobodných voleb,“ řekl.

Moderátor manifestace Jiří Kantůrek nakonec oznámil, že Občanské fórum svolá v případě potřeby další mítinky. Všichni lidé by podle něj měli přejít do trvalé stávkové pohotovosti.

autor: vob
Spustit audio