Takhle vypadaly začátky Divadla Járy Cimrmana. Každou premiéru zahajoval Josef Škvorecký

12. září 2016

Divadlo Járy Cimrmana vstupuje už do padesáté sezony a Radiožurnál je jejím hlavním partnerem. A tak na Příběhy Divadla Járy Cimrmana navazujeme Zvukovou kronikou, která mapuje 49 let této slavné scény. V prvním díle se vracíme na začátek. Oficiální premiéra první hry Akt byla 4. října 1967.

Kořeny Divadla Járy Cimrmana je ovšem nutno hledat ještě dál v minulosti. Jméno geniálního všeuměla zaznělo poprvé v nealkoholické vinárně U pavouka. To býval v 60. letech populární rozhlasový pořad proslulý mystifikací.

S myšlenkou založit divadlo přišel 29. října 1966 redaktor tehdy Československého rozhlasu Jiří Šebánek. Nápad předestřel Miloni Čepelkovi, Ladislavu Smoljakovi a Zdeňku Svěrákovi. Poprvé o pozůstalosti geniálního všeuměla promluvil na vlnách rozhlasové stanice Praha jazzový skladatel, vibrafonista Karel Velebný alias doktor Evžen Hedvábný, a to 23. prosince 1966.

Aktéři rozhlasové nealkoholické vinárny U pavouka byly základem tehdejšího souboru. “Miloně Čepelku, naší hereckou hvězdu, jsme tenkrát ani nepovažovali za herce, on tam byl ve funkci tajemníka společnosti pro rehabilitaci osobnosti díla Járy Cimrmana, čili takový jako spíkr, ale do žádné role nevstupoval,” vzpomíná Zdeněk Svěrák. Připomíná také, že k těm, kteří stáli na počátku souboru, patřili kromě něj i Jiří Šebánek, Oldřich Unger, Karel Velebný, Ladislav Smoljak a Jan Trtílek.


Byli jsme naprostí začátečníci – ztrémovaní. Naše první režísérka paní Pilippová nám dala dokonce nějaké uklidňovadlo, a my jsme měli po něm většinou průjem, místo aby nás to uklidnilo. ZDENĚK SVĚRÁK

Možná už se pozapomnělo, že prezidentem společnosti pro rehabilitaci osobnosti a díla Járy Cimrmana byl spisovatel Josef Škvorecký, který zahajoval každou premiéru položením základního kamene. To spočívalo v tom, že se dlažební kostka s rachotem spustila do propadliště.

autoři: vlk , prh
Spustit audio