Takhle vznikla hra Dobytí severního pólu. „Byla to taková klukovina, bavili jsme se tím,“ vzpomíná Zdeněk Svěrák

23. září 2016

Máme pro vás už devatenáctou ukázku ze Zvukové kroniky Divadla Járy Cimrmana, které právě vstupuje do své padesáté sezóny. 1. ledna 1985 měl premiéru film režiséra Ladislava Smoljaka Rozpuštěný a vypuštěný a v dubu téhož roku bylo uvedeno severské drama Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem. V té době přibyl do souboru Bořivoj Penc.

Pamatuje si naprosto přesně, kdy se seznámil se Zdeňkem Svěrákem. Vzpomínal v roce 2007: „Známe se od prvního září 1942 od 8 hodin ráno, kdy jsme přišli spolu do jedné třídy.“

A co se týče divadla, tak jednou se Zdeňkem Svěrákem seděli ve vinárně, a on mu nabídl, zda by si chtěl zahrát. „Měl jsem velkou trému, strach, protože jsem nikdy veřejně nevystupoval. Moje první představení bylo v Braníku, hrál jsem v Hospodě na mýtince studenta Cimrmanologie,“ vzpomíná.

Ve stejném, třiaosmdesátém roce se poprvé na jevišti objevil i technik Genadij Rumlena. Narodil se v roce 1950, vyučil se soustružníkem. V Divadle Járy Cimrmana pracoval jako technik od roku 1976. „Dělal jsem kulisáka v divadle, jinak jsem byl zaměstnaný v Městském muzeu v archeologickém oddělení,“ říká.

A jak přišel ke svému méně obvyklému jménu? Jeden z mých dědečků, Rumlena, byl divadelní ochotník a rusofil, a jeho otci dal jméno Genadij, ten byl ale ještě křtěný Václav. „U mne na to křtění zapomněli,“ vzpomíná.

K Cimrmanům ho přivedl Honza Kašpar, přišel na vojnu do Berouna rok po něm, tak sezačal motat kolem divadel, nejdříve spíše po nocích a po barech.

Tady se nám to začíná pěkně řetězit – možná si vzpomenete, že Jana Kašpara přivedl zase současný manažer divadla Václav Kotek. Shodou okolností i on začínal hrát v roce 1983. A víte, kdy vzniklo severské drama Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem 5. dubna 1909?

Představení mělo předpremiéru 17. října 1985 v Brně. „Navrhl jsem, abychom napsali hru, ale nemyslel jsem hned Dobytí severního pólu. Říkal jsem Zdeňkovi, že by se mi líbila hra, která by se odehrávala v zimě na sněhu a lidé by tam nějaký čas chodili v lyžích po jevišti. A Zdeněk řekl: Dobytí severního pólu,“ vzpomíná Ladislav Smoljak.

A Zdeněk Svěrák dodává: „Při psaní musíte něco prostudovat – dozvěděli jsme se, kdo tam chtěl jít a kdo tam došel… Při tom jsme si uvědomili, že když tam dojdete, na sever, tak není jiná cesta než na jih. Byla to taková klukovina, bavili jsme se tím.“

A kdybyste dnes potkali jednoho ze zakladatelů Divadla Járy Cimrmana herce Miloně Čepelku, nezapomeňte mu poblahopřát, právě dnes totiž slaví osmdesáté narozeniny!

autor: vlk
Spustit audio