Takovému nákupu se vyhněte, varují odborníci před některým zbožím z druhé ruky

14. leden 2014
Šetřete s námi

Použitá autosedačka nebo obnošené boty? Nákup zboží z druhé ruky se někdy může prodražit. Ne vždy je totiž taková věc opravdu levnější než nová. Pro které věci se vyplatí jít do second handu a kdy je naopak lepší koupit věc novou?

„Od doby, kdy byl u nás boom second handů, tyto obchody nesnáším,“ odmítá Markéta nákupy z druhé ruky. Obchody s použitými oděvy se v posledních letech specializují především na značkové zboží. S běžnými produkty totiž nemají na nasyceném trhu příliš šancí obstát.

Cena zachovalých značkových oděvů se však mnohdy blíží ceně nových neznačkových šatů nebo zboží ze sezónního výprodeje. Navíc se tyto levné nákupy mohou prodražit. Často si totiž pořídíme zboží, které vlastně nepotřebujeme.

Čtěte také

„České dítě má průměrně v šatníku 20 triček, ale unosí čtyři,“ upozorňuje Klára Kotábová, šéfredaktorka časopisu Maminka.

Udělejte kolečko mezi kamarádkami

U oblečení pro malé děti se vyplatí soukromý second hand. „Na začátku sezóny je dobré dát výzvu na internet mezi kamarádky a poptat se, jestli náhodou při úklidu nenašly věci, které jsou jejich dětem malé. Můžete tak udělat kolečko mezi kamarádkami,“ pokračuje Klára Kotábová.

S kamarádkami ušetříte na prodejní marži a navíc víte, od koho si zboží kupujete. Takový příklad nákupu použitého zboží nakonec našla i naše mladá českobudějovická rodina. „Máme jednu známou, na kterou se můžeme spolehnout a víme, že věci od ní jsou v dobrém stavu,“ nastiňuje Mirek.

Podle Petra Novotného, šéfredaktora Investičního webu, je důležité promyslet, nakolik věc ztratila s prvním majitelem hodnotu. „Rád jezdím na horském kole. A když si kupuji nové, dívám se po předváděcích kolech,“ prozrazuje. „Koupím si dražší jízdní kolo, ale protože je předváděcí, můžu při koupi ušetřit až 40 %,“ dodává.

Čtěte také

V second handu nekupujte obuv nebo dětskou autosedačku

„Další dobrá věc je takzvané roční auto, které můžete mít v záruce, má málo najeto, ale už ho koupíte se slevou 20 až 30 %,“ zmiňuje.

Z druhé ruky naopak není rozumné kupovat věci, na kterých závisí naše bezpečnost. A to v jakémkoliv smyslu. „Data jsou pro mě velkým bohatstvím. Třeba notebook z bazaru nemá záruky, může se porouchat,“ zamýšlí se Petr Novotný.

Dalším příkladem může být použitá dětská autosedačka. Odborníci navíc nedoporučují kupovat obnošené boty. Nošením se obuv tvaruje a takto vytvarovaná obuv může jinou nohu poškodit.

autor: zvl
Spustit audio