„Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným.“ Před 125 lety se narodil Vladislav Vančura

Kdo by neznal slavnou větu z románu Rozmarné léto. Jeho autor, Vladislav Vančura, se narodil 23. června roku 1891 v Háji ve Slezsku. Obyvatelé jeho rodné obce na něj nezapomněli a rok co rok pořádají velkou slavnost. Nevynechali ani letos.

I tradiční každoroční obecní slavnost na Vančurovu počest se jmenuje Rozmarné léto. S muzikou, kouzelníky a točeným pivem. Ochotníci ze souboru, který si říká Velkopolomské hvězdy, na pódiu statečně bojují s neopakovatelnou Vančurovou češtinou. A mají úspěch. Vedle stojí maringotka s plážovým vybavením a nechybí ani necky s vodou.

Mezi diváky byl i Vasil Samokovlijev, který přeložil Rozmarné léto do bulharštiny. Každý odstavec mu zabral spoustu času. „U takových frází, jako "Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným", jsem chodil po světnici a hledal rytmus. To mi zabralo nejvíce času,“ říká Samokovlijev a cituje větu i ve svém překladu v bulharštině.

Ladislav Ludvík je členem Spolku Vladislava Vančury a často si představuje, jak by se autorovi samotnému líbilo v jeho Háji ve Slezsku po 125 letech. „Myslím si, že by ho to mohlo i potěšit, že román, který vydal před 90 lety, má tak dlouhý život.“

Na rodáky se tady opravdu nezapomíná – zvlášť, když je jich tolik. Jméno této vesnice je i v matričním listu Antonína Vaška, tedy otce Petra Bezruče.

autoři: mrk , pkr
Spustit audio