Tipy na víkend 11.-13. července

11. červenec 2008

Slavnosti Koruny české na hradě Lichnice, Hračkobraní v Kamenici nad Lipou, promítání v letním kině na pražském Rohanském ostrově, oslavy na Ještědu nebo středověká bitva v Křečovicích - to je jen zlomek akcí, na které můžete tento víkend zamířit. Nahlédněte do našich víkendových tipů a něco si vyberte. Příjemnou sobotu a neděli!

Jeden z nejlepších tuzemských festivalů Colours of Ostrava je v plném proudu. Zamířit na něj můžete i o víkendu. Uslyšíte špičky tuzemské hudební scény, vystoupí i irská zpěvačka Sienéad O´Connor, britská kapela Happy Mondays nebo američtí punkoví Gogol Bordello.

V Břeclavi na letišti začíná v sobotu ve 14 hodin mezinárodní festival moderní hudby Creamfields Central Europe. Vystoupí řada zahraničních dýdžejů a skupin, mimo jiné britská Ladytron. Více informací na www.creamfieldscentraleurope.eu.

V Jindřichově Hradci můžete ještě o víkendu navštívit festival Folková růže. Hrát budou špičky tuzemské folkové scény, zazní ale také klasická i historická hudba, jazz, blues i nehudební obory.

Novohradské Znění 2008 - tak se jmenuje mezinárodní festival world music, který můžete tento víkend navštívit v Nových Hradech. Příjemná prázdninová atmosféra tohoto malého jihočeského města a nedotčená příroda Novohradských hor každoročně umocňuje pohodovou atmosféru letního festivalového dění, na které jste zváni.

Rekonstrukci bitvy u Znojma z roku 1809 uvidíte v sobotu od 15 hodin v hájku na pravém brehu řeky Dyje. Vstupné se neplatí. Vojenské ležení najdete za sportovním areálem v Dobšicích. V neděli začne bitevní ukázka v 10 hodin. V Louckém klášteře pak bude uzavřeno příměří.

Vyznavači trampování a písní u táborových ohňů zase ocení hudební festival Jesenický nuget. Navštívit ho můžete v sobotu od 16 hodin v rekreačním středisku lyžařského centra Miroslav. Vystoupí třeba Věra Martinová a další domácí i zahraniční interpreti.

Valašské muzeum v přírodě a Dřevěné městečko v Rožnově p. R. budou v sobotu patřit řezbářům. Míří tam na dvě destíky mistrů tohoto řemesla z oblasti západních Karpat. K dobré náladě bude po celý den hrát cimbálovka a uvidíte i folklorní taneční vystoupení.

Velké psí odpoledne aneb Šumperský hafan - to je akce, na kterou můžete v sobotu od 13 hodin zamířit na šumperské nádvoří Pavlínina dvora. Akce se koná při příležitosti výstavy O pejskovi a lidech šumperského muzea.

Zámek Jánský Vrch v Javorníku na Jesenicku bude od tohoto víkendu až do 18. července plný květin. Uvidíte slavnostně vyzdobené sály, chybět nebudou vypichované květiny i květiny ve vázách. Kaple bude nazdobena svatebně. Zámek Jánský Vrch, který je jediným zpřístupněným památkovým objektem na Jesenicku, stojí na místě původního hradu z druhé poloviny 13. století. Přestavěn na barokní zámek byl během působení biskupa Schaffgotsche, který se na svém sídle obklopil významnými osobnostmi, především hudebníky.

Romantická zřícenina hradu Lichnice na okraji Železných hor ožije o víkendu historickými slavnostmi Koruny české. Uvidíte šermířská vystoupení, kejklíře, komedianty i tanečnice. Připraveny jsou hry, soutěže a hledat se bude poklad. V sobotu proběhne pokus o český rekord - sestavení mozaiky z korun, výtěžek bude věnován Českému červenému kříži.

Ve tkalcovskou expozici se proměnil jeden z historických domů v Rejvízu na Jesenicku. Návštěvníci v jeho prostorách najdou nejen historické tkalcovské stroje, ale i zázemí lidí žijících na počátku 19. století. Expozice je po celou sezonu zpřístupněna zdarma. Funkční repliku ručního dřevěného stavu, na kterém se dá tkát. Nechybí zde ani velký stav do místnosti, na kterém se na Jesenicku tkalo. Pochází totiž z Dětřichova u Jeseníku. Expozice má lidem ukázat, jak to tehdy mohlo v domácnosti, kde se tkalcovstí provozovalo, vypadat.

Trh chráněných dílen a Den bez bariér v Kouřimi začne v Muzeu lidových staveb v sobotu v 10 hodin. Na akci se budou prezentovat organizace, které v rámci činnosti svých chráněných dílen pokračují v tradicích lidového řemesla. Město zároveň zpřístupní své historické památky občanům se smyslovým či zdravotním handicapem.

Se svými ratolestmi nebo i bez nich můžete zamířit na víkendové Hračkobraní do Kamenice nad Lipou. Těšit se můžete na pohádky, promítání filmů, výstavy a také si můžete hračky sami vyrobit nebo koupit na trhu.

Velhartické pohádkové odpoledne je nachystáno na sobotu na hradě Velhartice na Klatovsku. Na programu jsou vystoupení orchestru Péro za kloboukem, Kouzelná kulička - pohádka divadla Koňmo, kejklířské kousky Vojty Vrtka, Královská moudrost - pohádka divadla Já to jsem. Pohádkové odpoledne začíná ve 13.30.

Tradiční hradní bál s kostýmovým průvodem Kateřiny z Ludanic a Petra Voka z Rožmberka je připraven na sobotu na Hradě Helfštýně. Součástí bude i zvláštní prohlídka nebo ohňostroj. Kateřiny a Petrové mají vstup zdarma.

V Černošicích u Prahy v parku Berounka startuje v sobotu ve 13 hodin pátý ročník festivalu Bigbeatové dunění, na němž vystoupí Legal Bengal, Reskata, Jana Uriel Kratochvílová, Illuminatica, Lokomotiva Planet, Murphy band, Juwana Jenkin, Prague Ska Conspiracy, Krucipüsk, Timudej, Mandrage, Bengas, Skyline a Atari Terror. Podrobnosti jsou na www.bigbeatoveduneni.cz.

Do Louňovic pod Blaníkem můžete v sobotu zamířit ve 13 hodin na koupaliště na neckyádu. Součástí programu bude závod dvojic přes lávku na trakaři, přejezd na kole přes lávku, nejrychlejší posádka v neckách, jízdy na ponících, navazování rybářských vlasců, ukázka hasičské techniky, poznávací soutěže.

Ve westernovém městečku Šiklův mlýn ve Zvoli na Žďársku začne v sobotu v 15 hodin velký den koní. Připraveny jsou rychlostní závody a soutěže.

Hasiči v Kamberku na Benešovsku budou v sobotu slavit 130. výročí založení sboru. Součástí oslav, které najdete od 11.30 na náměstí a na hřišti, bude přehlídka hasičských sborů, ukázky zásahů a taneční zábava.

Oslavy 130. výročí založení sboru dobrovolných hasičů se chystají také v sobotu v Cerhenicích na Kolínsku. Součástí bude ukázka hasičské techniky, práce pyrotechniků, soutěž v požárním útoku, pivní štafeta, koncert Petry Janů a taneční zábava.

Letní kino na Rohanském ostrově v pražském Karlíně bude opět zdarma promítat filmy, tentokrát z evropské tvorby. Promítat se bude celé léto, vždy v pátek a v sobotu večer za dobrého počasí. Začátky představení budou v červenci ve 22.00 a v srpnu ve 21.30, vstup je zdarma.

V lomu U svatého Josefa v Hořicích na Jičínsku si můžete v sobotu od 20 hodin vyslechnout koncert při příležitosti hořického sochařského sympozia.

V Liberci o víkendu vyvrcholí oslavy Ještěd 2008. V sobotu začne v 9 hodin soutěž ve vynášení pivních sudů na Ještěd. V neděli od 11 do 14 hodin se uskuteční rekordní výjezd veteránů na Ještěd.

Pro milovníky svijanského piva bude v sobotu vypraven zvláštní historický vlak na trase Tanvald-Turnov. Po jízdě plné nostalgie dorazíte do areálu koupaliště ve Svijanovském Újezdě, kde jsou připraveny slavnosti piva.

V přírodním areálu u Divadla J. K. Tyla v Červeném Kostelci na Náchodsku můžete v sobotu navštívit středověké slavnosti. Začínají v 10.30.

Lidový jarmark a kulturní program navštivte v sobotu na akci nazvané Kramaření v České Skalici na Náchodsku v ulici Boženy Němcové a v areálu Barunčiny školy.

Na zámku v Hrádku u Nechanic je připravena o víkendu zámecká slavnost. Připraveny jsou prohlídky s průvodci v dobových kostýmech, slavnostní květinová výzdoba nádvoří a expozice a další akce.

Na strašidelnou prohlídku vás v sobotu večer zve hrad Lukov. Rytíř Arnošt a Janek Kulhavý se na vás a vaše ratolesti těší na hradě od 18.30 hodin.

Raně středověká bitva Rogar - pomsta Vikingů - to je připraveno na sobotu v Křečovicích na Benešovsku. Od 12.00 uvidíte ukázky dobových řemesel, turnaje. Rekonstrukce bitvy mezi Vikingy a Slovany začne v 16 hodin. Akce pokračuje v neděli podobným programem.

Grilované pokrmy z masa a zeleniny, africké speciality a další jídla - to všechno můžete v sobotu ochutnat na Březovské grilovací slavnosti. Na Stráni začíná v 10 hodin.

Pokud patříte mezi gurmány a milovníky francouzských sýrů a vín, měli byste v neděli zamířit na pražskou Kampu. Tam budete moci ochutnávat speciality z celé řady francouzských regionů. Ochutnáte pravé šampaňské, lanýže, panenské olivové oleje i jiné dobroty. Hrát bude francouzská hudba.

Poutní mší v neděli v 10 hodin před uzavřeným kostelem sv. Markéty začíná v Loukově na Havlíčkobrodsku 14. den pro podlipnické kostely. Pokračuje v 15 hodin v kostele sv. Martina v Dolním Městě benefičním koncertem. V 16.00 odstartuje komentovaná prohlídka kostela, v 17.00 prohlídka kostela sv. Jiří v Řečici. Výtěžek půjde na opravy gotických kostelíků.

Česko-německý Festival uprostřed Evropy vás zve v neděli do synagogy v Děčíně a do klášterního kostela Zvěstování Panny Marie v Ostrově. V Děčíně si můžete od 19 hodin vyslechnout koncert hebrejské liturgické hudby od Lampela, Almana, Lewandovského nebo Blocha. V Ostrově od 16 hodin uslyšíte nové finsko-karelské písně.

A ještě tip na výlet:
Navštívit můžete nádherný barokní zámek v Kuníně na Novojičínsku. Šestnáct sálů a pokojů je zaplněno původními sbírkami, z nichž mnohé byly přivezeny teprve nedávno od potomků posledních majitelů zámku až z Rakouska. Na závěr prohlídky vás čeká překvapení - výstup až na půdu a pohled na zcela unikátní komínový systém z doby baroka.

VÝSTAVY

V nové stálé expozici Národní galerie v Praze, ve Schwarzenberském paláci na Hradčanech, se v rámci grafického kabinetu představují práce významných představitelů italské renesance a mezinárodního manýrismu. Grafické kabinety slouží ke krátkodobým výstavám kresby a grafiky, které jsou náročné na světlo a klima.

Dvacítku kresbiček a litografií představují v karlovarském casinu Grandhotelu Pupp Jiří a Ondřej Suchý. První přivezl grafické listy námětově se vztahující k historii a osobnostem Osvobozeného divadla, jeho mladšího bratra reprezentují karikatury umělců spjatých zejména s druhou polovinou minulého století. Jsou mezi nimi například Jan Werich, Ljuba Hermanová, Miloš Kopecký a Július Satinský.

Retrospektivní výstava malíře Františka Ronovského (1929-2006) potrvá celý červenec v pražské Galerii Kodl. Expozice zahrnuje téměř stovku obrazů a kreseb, které tvoří průřez Ronovského tvorbou od jeho abstraktních počátků a hledání uměleckého výrazu v 60. letech až po monumentální triptychy z konce života. Současně vychází také monografie, která obsahuje několik studií historiků umění o Ronovského díle.

Na cestu do pravěku se můžete díky výstavě obrazů Petra Modlitby vydat v Mendelově muzea v Brně. Výtvarník se hlásí k odkazu slavného českého malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana, stejně jako on maluje pravěká zvířata, krajinu i předchůdce člověka. Výstavu najdete v Křížové chodbě muzea, které sídlí v augustiniánském opatství na Starém Brně.

Moravská zemská knihovna v Brně slaví 200. výročí založení. Při této příležitosti ukazuje největší perly ze svých sbírek. V Památníku písemnictví na Moravě v Rajhradu u Brna otevřela výstavu, na které si můžete prohlédnout například osobní knihovny básníků Otokara Březiny, Jakuba Demla a Josefa Floriana.

Novou výstavu olomouckého výtvarníka Miroslava Urbana můžete navštívit v olomouckém Muzeu umění. Expozice se jmenuje "Voyeur před branou věčnosti". Urban fotografováním památek za normalice v podstatě zmapoval celé severozápadní a západní Čechy, což je skoro neuvěřitelné.

Na výstavu Karel Klostermann a pošumavské zámky se můžete vydat na zámek Skalice u Bohumilic v jižních Čechách. Jak říká šéf muzea František Kubů, Klostermann pobýval v Bohumilicích na letním bytě a v tamní hospodě hrával karty.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio