Tipy na víkend 11.-13. září

Opět pro vás máme tipy a pozvánky pro následující volné dny. Navštivte umisťovací výstavu Sen zvířat za účasti známých osobností v pražské Vinoři nebo se zúčastněte recesistické plavby po plzeňské řece Radbuze. Pěkně si víkend užijte!

V psychiatrické léčebně v Praze-Bohnicích můžete v sobotu navštívit od 12.30 jubilejní 20. ročník multižánrového festivalu Babí léto. Letos ho pořádá sdružení Unijazz naposledy.

V Hoffmanově dvoře v Praze 9 - Vinoři můžete v sobotu navštívit čtvrtý ročník umisťovací výstavy Sen zvířat, které se zúčastní více než 40 útulků z celé ČR. Podpořit projekt časopisu Planeta zvířat přijdou například herci Ladislav Županič, Jiří Krytinář a Zdeněk Srstka, ředitel pražské zoo Petr Fejk a účast přislíbila také Lucie Vondráčková.

Na pražské Ladronce začíná v sobotu v 10 hodin dvoudenní oficiální mistrovství ČR v tradiční švédské hře kubb, kterou hráli už staří Vikingové. Ve hře kubb proti sobě hrají dva týmy a snaží se šesti dřevěnými kolíky shodit krále, který stojí uprostřed hřiště.

Tento víkend ožije královské město Uherské Hradiště už sedmým ročníkem festivalu Slovácké slavnosti vína a otevřených památek. Slovácké slavnosti vína a otevřených památek jsou jedinečnou akcí svého druhu, na které se v dvoudenním programu představuje krása, bohatost a rozmanitost tradiční lidové kultury regionu Slovácko.

Pokud se vydáte na výlet do Nového Jičína, budete moci na radnici obdivovat novou sochu. Byla tam instalována po více než 60 letech. Původní sochu bojovníka Attily od místního umělce Ernsta Kubieny, po níž na objektu zůstal jen podstavec, před časem vystřídalo umělecké dílo nazvané Chodec. Původní socha Attily stála nad podchodem z dnešní Lidické ulice na náměstí od roku 1930, kdy byla historická radniční budova rozsáhle rekonstruována. Jenže po konci druhé světové války v roce 1945 socha zmizela neznámo kam. Po desetiletí tak zůstalo místo prázdné.

Tradiční vykulení ležáckých sudů na dvoře Černokosteleckého zájezdního pivováru je přichystáno na tuto sobotu. Nebude chybět pivo z minipivovarů, grilovaný býk, atrakce pro malé i dospělé, vystoupení hudebních skupin včetně dudácké kapely.

V Plzni je na sobotu připravena recesistická plavba netradičních plavidel po řece Radbuze a sjíždění jezu U Mráčku v centru města po provizorní čtrnáctimetrové plošině. Sraz plavidel je v 11.00 u jezu v Doudlevcích.

Na hradě Seeberg v Ostrohu na Chebsku je v sobotu připravena od 14 hodin soutěž o největšího jedlíka na Chebsku.

Na hradě v Havlovicích nad Úpou začne v sobotu 2. ročník Vizmburských slavností, které se konají také v neděli. Pro návštěvníky bude připravena dobová hudba, vystoupení šermířů či historické expozice.

V Jičíně můžete o víkendu navštívit 19. ročník kulturního festivalu Jičín - město pohádky. Podrobnosti najdete na www.pohadka.cz.

Jiřinkové slavnosti tuto neděli už počtvrté pořádá Salon Zdenky Braunerové ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy. Na programu vázání květin, módní přehlídka a dražba květinových vazeb. Od 16.30 Kytice plná písní - koncert sopranistky Zdeny Kloubové a jejích hostů - studentů a absolventů Deylovy konzervatoře.

V neděli vypuknou v 10 hodin na Starém náměstí v Sokolově Šlikovské historické slavnosti k 730. výročí založení města.

Troubenou Svatohubertskou mší začínají v neděli Myslivecké slavnosti v Chotěboři. Odpoledne program pokračuje v zámeckém parku honem na lišku, ukázkami sokolnictví a výcviku loveckých psů.

Semilští turisté zvou v sobotu na výlet na Riegrovu stezku. Trasa údolím Jizery vede už sto let. Z Turnova před osmou ráno a ze Semil po jedenácté dopoledne tam výletníky doveze speciálně vypravený parní vlak.

Lanškrounská kopa, to je dálkový pochod spojený s chůzí, cykloturistikou, ale i zábavou a hudbou. Na programu je v sobotu v Lanškrouně na Orlickoústecku.

Dvojnásobný mistr světa v letecké akrobacii Petr Jirmus se po dvaceti letech v kokpitech dopravních letounů vrací do akrobatického stroje. Jeho exhibice na historickém dvojplošníku Bücker Bü-131 Jungmann se uskuteční tuto neděli při Acrobatshow-Memoriálu Martina Stáhalíka na letišti Dlouhá Lhota u Příbrami.

Největší tuzemský letecký den zaměřený na leteckou akrobacii začíná v deset hodin a v programu Nebe plné hvězd bude k vidění i rekonstrukce slavného leteckého souboje Rudého barona Manfred von Richthofen v podání Létajícího cirkusu Martina Kindernaye, průlet válečné stíhačky hořící ohnivou stěnou, vystoupení dvojice stíhaček České armády JAS-39 Gripen a řada dalších akrobatických vystoupení. Pro diváky budou připraveny vyhlídkové a dokonce i akrobatické lety a tandemové seskoky padákem.

Litomyšl o tomto víkendu opět slaví, a to 750 let od povýšení na město. Pro návštěvníky připravila koncerty, vernisáž nebo divadlo.

Na mistrovství světa ve woodkopfu můžete v neděli zamířit na pražskou Ladronku. Přijďte fandit budoucím šampionům a taky se pořádně pobavit. Turnaj začná ve 13 hodin. Podrobnosti o tomto neobvyklém klání najdete na www.unie-woodkopf.cz.

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ

O víkendu začíná jedna z největších a nejvýznamnějších evropských akcí - Dny evropského dědictví a potrvá až do 20 září.

V Praze si v sobotu můžete prohlédnout budovu Invalidovny. Den otevřených dveří začíná v 9 hodin.

Například na jihu Čech se k nim připojí většina měst. Devatenáct kulturních památek si budete moci v sobotu prohlédnout zdarma v Českých Budějovicích, a to od 10.00 do 17.00 hodin. Budou mezi nimi kostely, dominikánský klášter na Piaristickém náměstí, Biskupská zahrada, bývalý solní úřad, Rabenštejnská věž, bašta i radnice. Zájem pořadatelé očekávají i o Jihočeské muzeum a Muzeum koněspřežky. V Galerii Na Dvorku budou řemeslníci předvádět lidová řemesla, za historií města se budou moci zájemci vydat i prostřednictvím hraných obrazů. Na Sokolském ostrově bude skautská pouť. Vůbec poprvé bude zpřístupněn obřadní salonek v budově radnice, kde je nábytek, který pravděpodobně patřil pěvkyni Emě Destinnové.

V Českém Krumlově se ke Dnům evropského dědictví připojí šest institucí. Vstup zdarma bude o víkendu do Muzea stavebních dějin a řemesel, milovníci historie si tam mohou vyslechnut i šest přednášek. V expozici ateliéru Josefa a Františka Seidlových si mohou zájemci za poloviční vstupné prohlédnout nepřeberné množství unikátních dobových snímků s dochovaným technickým zařízením. Součástí dnů bude komentované promítání fotografií. Ve farním kostele svatého Víta si návštěvníci budou moci s historiky prohlédnout věže a krovy, od památkářů se dozvědí zajímavosti i v pozdně středověkém interiéru kaplanky, exkurzi po středověkých měšťanských domech si musí rezervovat na radnici.

Dny evropského dědictví jsou připraveny i v Kouřimi. Součástí sobotního programu je akce nazvaná Sen noci kouřimské aneb Památky měřené časem, která se uskuteční od 19.00 do 22.00.

Hornické muzeum Příbram ukáže o víkendu návštěvníkům v rámci Dnů evropského dědictví historické způsoby odměřování času. Demonstrovat je bude na modelech časoměrných zařízení. Nebudou mezi nimi chybět například přesýpací, vodní nebo svícové hodiny.

Na hradě Bezděz se v sobotu a v neděli představí v rámci Dnů evropského dědictví skupina historického šermu VSŠ Askalon. Program Šermíři na Bezdězu začíná v 11 hodin a další vystoupení jsou od 12.30, 14.00 a 15.30.

V rámci Dnů evropského dědictví rozšíří státní hrad Grabštejn o víkendu prohlídkovou trasu o výstavu historických hodin z hradního depozitáře. Lidé si budou moci prohlédnout i opravené krovy a interiéry, v nichž právě vrcholí rekonstrukce.

Na zámku Sychrov začínají v sobotu ve 12 hodin mimořádné prohlídky druhého patra u příležitosti Dnů evropského dědictví. Návštěvníci budou moci nahlédnout do zákulisí tvorby nové expozice. Budou seznámeni nejen s původním využitím, ale také s prací restaurátorů.

V rámci Dnů evropského dědictví nabídne státní zámek Hrubý Rohozec večerní prohlídky s hudbou starých mistrů. Začínají v 19 hodin.

Netradiční prohlídka jindy nepřístupných prostor hradu v Ledči nad Sázavou začne v sobotu ve 20 hodin. Konat se bude za svitu loučí, svící a luceren, doplňovat ji budou živé obrazy.

Arcibiskupský palác, rektorát Univerzity Palackého v Olomouci, pracovnu starosty v Prostějově či jindy nedostupnou synagogu či sklepení pod původním pivovarem v Lipníku nad Bečvou mohou od soboty navštívit lidé v Olomouckém kraji u příležitosti Dnů evropského dědictví. V celém kraji podle informací na www.ehd.cz bude přístupno zhruba 100 památek, objektů a institucí. Mnohé z nich navíc připravily bohatý doprovodný program.

Vůbec poprvé region uvítá národní zahájení celé akce, které se uskuteční ve Šternberku na Olomoucku. Doprovodný program tam začne v pátek a do neděle bude pokračovat na centrálním náměstí, v areálu bývalého augustiniánského kláštera a na hradě Šternberk. Připraven je například Plenér řezbářů a řemesel, divadelní vystoupení, koncerty, výstavy či rytířská představení. Samotný slavnostní ceremoniál se uskuteční v sobotu od 10.00, jeho součástí bude i udělení titulu pro Nositele tradice lidových řemesel od ministra kultury. Součástí programu DED bude i závod Ecce Homo Historic.

VÝSTAVY:

Díla jednoho z nejvýznamnějších německých malířů Georga Baselitze představuje ode dneška pražská Galerie Rudolfinum. Výstava potrvá do 6. prosince a ukazuje průřez padesátiletou Baselitzovou malířskou tvorbou. V říjnu na ni naváže přehlídka dalších Baselitzových děl v Obrazárně starých mistrů v Drážďanech.

Pod názvem Věříme v krizi začala v pražské galerii Trafačka výstava velkoformátových obrazů šesti mladých českých umělců. Galerie vzniklá z bývalé trafostanice slouží i jako ateliéry, vystavující autoři v nich pracují. Název odkazuje k naději lidí s galerií spjatých - právě současná krize způsobila, že se zatím odkládá výstavba na místě trafostanice a galerie by v ní mohla působit i nadále.

Výstava v Českém centru v Rytířské ulici v Praze připomíná 100. výročí založení dnešního hlavního města Izraele Tel Avivu. Expozici tvoří snímky izraelského fotografa Jigala Gavzeho a práce studentů grafického designu z Česka a Izraele. Výstava fotografií Jigala Gavzeho mapuje funkcionalistickou architekturu jedné z telavivských čtvrtí - Bílého města, jež má svou specifickou estetiku. Bílé město je dnes největší městskou čtvrtí na světě postavenou v takzvaném internacionálním stylu.

První samostatnou výstavu v Galerii hlavního města Prahy zahájil Jan Šerých. Dvojnásobný finalista prestižní Chalupeckého ceny je jedním z nejpodnětnějších tvůrců současného českého umění. Pro jeho tvorbu je charakteristická minimalistická forma a práce s jazykem geometrie, navíc obohaceným o emocionální zkušenost. Výstava s názvem Ano se koná na Staroměstské radnici do 8. listopadu.

Práci významného představitele české meziválečné avantgardy Karla Teigeho (1900 až 1951) v oblasti typografie představuje nová výstava připravená Galerií hlavního města Prahy. Instalaci, která v chronologickém sledu knižní tvorbu Teigeho ukazuje, navrhl pro dům U Zlatého prstenu mladý umělec Zbyněk Baladrán, dvojnásobný finalista Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Nová plátna ruského malíře Viktora Pivovarova vystavuje pražská Galerie Jiří Švestka. Monografická přehlídka se jmenuje Šváb k večeři a zahrnuje především obrazy s figurálními motivy ze současného života a lidi zobrazené napůl jako zvířata a naopak. Výstava potrvá do 10. října.

Muzeum Třineckých železáren a města Třince uspořádalo výstavu, kterou chce připomenout 40. výročí svého vzniku. Expozice s názvem Muzeum o muzeu aneb překvapivá odhalení nabízí průřez širokou oblastí od umělecké a užitkové litiny přes písemnosti a textil až po vzácné a unikátní předměty dokumentující vývoj třinecké huti, řemesla, školství či domácnosti, spolkovou činnost i jiné oblasti života našich předků.

V části bývalých kasáren sovětské armády na okraji Olomouce začalo fungovat letecké muzeum. Můžete si v něm prohlédnout mimo jiné historické vojenské stroje vyrobené v tuzemsku. Muzeum, které sídlí nedaleko olomouckého neředínského letiště, vybudovali členové občanského sdružení 1. letecký školní pluk, kteří se zabývají restaurováním letecké techniky. V muzeu, jehož součástí je i restaurátorská dílna, je vystavena zejména československá letecká technika.

Rumburské muzeum připravilo novou výstavu o místní barokní sklárně Rollhütte na Jedlové, která existovala v letech 1680 až 1739. Seznámíte se s její nepříliš známou historií a s výsledky povrchového výzkumu v místech, kde stála.

Nejvýznamnější restaurátorské a stavební projekty na hradech, zámcích a v klášteře Zlatá Koruna přibližuje výstava Národního památkového ústavu ve výstavní síni českobudějovické radnice. Výstava, jež je zaměřena na posledních 20 let obnovy památkových objektů, byla uspořádána ke Dnům evropského kulturního dědictví.

Regionální muzeum v Litomyšli zahájilo výstavu fotografií z doby před 50 lety, kdy se v Litomyšli konaly oslavy 700. výročí povýšení na město. Akce je součástí letošních oslav k obdobnému 750. výročí. Soubor asi 60 fotografií byl vybrán z rozsáhlého archivního materiálu. Doplňují je také dobové plakáty a pozvánky na nejrůznější akce.

Vývoj železnice na českém území včetně obrázků nejstarších lokomotiv, starých jízdenek, jízdních řádů, částí uniforem, odznaků revizorů, tiskárny na kartonové jízdenky, čepicových odznaků, ale i akcií vydaných na jednotlivé tratě ukazuje nová výstava v Plzni. Expozice Jede, jede mašinka připomíná 170. výročí zahájení provozu první parostrojní železnice z Vídně do Brna.

Slavnou kloboučnickou tradici Nového Jičína připomíná v prostorách Žerotínského zámku unikátní výstava ...a utlučeme je čepicema. Její součástí jsou nejen fotografie pořízené před 100 lety v provozech kloboučnické továrny Hückel, ale i kolekce více než 200 vojenských a služebních pokrývek hlavy. Fotografická dokumentace byla v provozech Hücklovy továrny pořízena u příležitosti 110. výročí založení v roce 1909.

V Jihlavě je nově vystaveno 56 originálních prací od španělského sochaře a malíře Pabla Picassa. Jde především o grafiky, kresby a dobové reprodukce plakátů, inspirované býčí arénou a bájnými minotaury. Tato díla jsou v České republice k vidění poprvé. Výstava Picasso v Jihlavě! potrvá v Domě Gustava Mahlera do 7. listopadu.

O tom, že výtvarné umění 20. století není jen moderna, se snaží přesvědčit výstava Antimodernisté v Muzeu umění v Olomouci. Představuje bezmála osm desítek výtvarníků z konce 19. století a prvních desetiletí 20. století. Vedle slavných postav výtvarné scény se představují i umělci neznámí.

Prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka jako mecenáše československé archeologie přibližuje stejnojmenná výstava, která začala v dolu Vojtěch v Příbrami. Jejím prostřednictvím zdejší Hornické muzeum připomíná osvícený přístup prvního československého prezidenta, který by mohl být inspirujícím příkladem i pro současnost.

V příbramské Galerii Františka Drtikola dnes začala výstava nazvaná Evropský plakát/Evropa na plakátech. Představuje průřez plakátovou tvorbou od 80. let 19. století po 30. léta 20. století. Potrvá do 11. října.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio