Tipy na víkend 18.-20. září

Před námi je pěkný zářijový víkend a byla by škoda ho neprožít aktivně - třeba v Příbrami na Svatohorské šalmaji, kde se bude běhat do svatohorských schodů, nebo na Jiřinkovém bále v České Skalici, kde můžete protančit střevíce. Případně můžete nahlédnout do kanalizačního uzlu pod Staroměstským náměstím v Praze, a to díky Dnům evropského dědictví.

O tom, že trávit volný čas zevlováním je hřích, svědčí pestrost programu Ladronkafestu, který letos už poosmé pořádá městská část Praha 6. Festival v sobotu nabízí výběr z nejrůznějších sportovních aktivit, které si mohou sami návštěvníci vyzkoušet. Na pódiu budou probíhat sportovní exhibice, taneční vystoupení nebo koncerty studentských kapel. Představí se mnoho výtvarných dílen a zážitkových workshopů. Soutěže, hry, relax a také netradiční občerstvení nabízí Ladronkafest po celý sobotní den, který vyvrcholí po osmé hodině koncertem kapely The Tap Tap s Karolínou Ruppert a beatboxerem Jonášem Mlejnkem. Vstup je zdarma.

Vinobraní na Grébovce - tak se jmenuje sobotní akce, která bude v Praze patřit vínu a burčáku. Více informací na: www.vinobraninagrebovce.cz. V horní části parku Kampa potom od 14 hodin najdete Malostranské vinobraní - dozvuky Horňáckých slavností. Od 19.30 pokračuje program v Baráčnické rychtě (Malá strana, Tržiště) Besedou u cimbálu - Horňácká veselice.

Velkolepá rekonstrukce bitvy na Bílé hoře je připravena tento víkend na pláni u obory Hvězda v Praze 6. Program začíná ve 12 hodin a bitva vypukne ve 14 hodin. Bělohorskou pláň zaplní stánky s tradičními řemesly, taverny a jiné atrakce. Rekonstrukce bitvy, do které jsou zapojeni účinkující z celé Evropy (přibližně 700 pěších, desítka jezdců, 15 děl), přiblíží dramatickou epizodu českých dějin.

V Centrálním parku u metra Opatov v Praze 4 začne v sobotu v 11 hodin devátý ročník hudebně-divadelního festivalu Dobytí jižního pólu.

Na pražském Petříně vypukne v sobotu happening s názvem Když to s tebou jde do kopce při příležitosti celorepublikové osvětové kampaně Týdny pro duševní zdraví. Pořádá občanské sdružení Green Doors, které nabízí pomoc mladým lidem s duševním onemocněním. Happening doprovodí kapely LeKapr, Triryby a Saša Kirilov. Vrcholem bude ve 14.00 divadelní happening divadelní skupiny Lidové spontánní divadlo.

V sobotu se uskuteční už tradiční akce Trojský den - den plný hudby, her a podzimních plodů, který pořádá společně Galerie hlavního města Prahy, MČ Troja, Zoo Praha a Botanická zahrada v Praze. V zahradě Zámku Troja se mohou malí i velcí návštěvníci těšit například na malířskou a sochařskou dílnu, dýňové hrátky, vystoupení s kontaktními zvířaty, křest želv pardálích nebo koncert Ivana Hlase či skupiny JazzKombo.

Příbramská svatohorská šalmaj - tak se jmenuje historická slavnost, kterou v sobotu najdete ve Svaté Hoře v Příbrami. V 10 hodin začnou vytrubovat Žatečtí trubači a potom se budou střídat divadelní a hudební vystoupení. Slavnost ukončí ve 22 hodin ohňová show. A navíc - v sobotu můžete přijít fandit všem, kdo se vydají na běh do svatohorských schodů. Na Svaté Hoře v 10 hodin začíná druhý ročník běhu hasičů do svatohorských schodů.

Mystická noc a zábavné odpoledne čeká na návštěvníky v sobotu na Zámečku u Lanškrouna.

Festival Mladá Smetanova Litomyšl nabízí o víkendu řadu koncertů, ale i zábavných pořadů.

První knedlíkový den je pro vás připraven na sobotu v chebském muzeu. Najdete tam i unikátní výstavu nazvanou Knedlík-Kloss-Knödel. Knedlíkový den začíná v 10 hodin a čeká vás soutěžní přehlídka a degustace knedlíků ovocných, houskových a karlovarských. Soutěže se můžete také zúčastnit, stačí, když svůj knedlík doručíte do muzea v den soutěže, tedy v sobotu 19. září od 10.00 do 12 hodin. U ovocných knedlíků je soutěžní množství 8 knedlíků standardní velikosti, u houskových a karlovarských knedlíků dodají soutěžící šišku pro min 2 standardní porce - 8 plátků.

V areálu zámečku Všeradice u Berouna toho bude v sobotu od 11 hodin spousta k vidění a hlavně k ochutnávání. Profesionální kuchaři pětihvězdičkových hotelů se utkají o putovní pohár Magdaleny Dobromily Rettigové. Letos se předvedou v přípravě zvěřinového menu - na výběr mají z jeleního, mufloního, daňčího i kančího masa. Malí i velcí se utkají v rychlosti pojídání. K výstavě tabulí přibude výstava ovoce členů svazu zahrádkářů Všeradice. Všeradicemi bude projíždět parní lokomotiva s paní Magdalenou Dobromilou Rettigovou, která bude svážet návštěvníky z okolí. Připravena bude zábava pro děti, ale na své si přijde opravdu každý. Nebudou chybět stánky se starými řemesly a degustace vína.

V sobotu můžete vyrazit na VI. ročník Kojákovického štrúdlování. Najdete ho od 13 do 17 hodin ve Venkovském muzeu a informačním centru Kojákovice. Čeká vás pečení a ochutnávka štrúdlů, koláčů a dalších dobrot, výměna receptů a zkušeností. Připravena je rovněž prohlídka muzea a skákací hrad pro děti.

Zámek Slavkov-Austerlitz vás zve v sobotu na Václavský jarmark a první ročník Burčákových slavností. Jarmark bude probíhat jako každoročně v zámeckém parku. Návštěvníci mohou nakupovat všechny možné řemeslné výrobky ze dřeva, kůže, skla, kovů, bižuterii, dětské modely, kapsáře, obrázky, sušené květiny, kaktusy a mnoho dalšího. Samozřejmě nebude chybět ani tradiční občerstvení - vuřty přímo z udírny, pivo, limo, medovinka, bramboráky, cukrovinky, trdelníky, kávička a jiné. Burčákové slavnosti se budou odehrávat v zámeckých valech. Tady se bude prodávat burčák z Čejkovic, Muškát moravský z vinařství Hradil, k zakousnutí budou vinné klobásy ze zámeckého grilu. K poslechu bude hrát reprodukovaná hudba - cimbálka Morava. Vstup na obě akce je zdarma.

Festival původních lidových řemesel a dovedností k užitku i potěše na statku Lüftnerka v plzeňské zoologické a botanické zahradě se uskuteční již tento víkend - v sobotu 19. a v neděli 20. září. Po oba dny od 10 do 18 hodin. Návštěvník se ocitne v předminulém a na začátku minulého století obklopen hrnčíři, keramiky, kováři, košíkáři, řezbáři, dráteníky, lidmi obdařenými různými dovednostmi, a to vše v dobovém prostředí statku Lüftnerka, kde se samozřejmě ručně střihají ovce, máslo stlouká v máselnicích, dere se peří, pere v neckách a na valše, naklepávají kosy a srpy....Hlavní atrakcí letošního ročníku festivalu bude v sobotu od 11 do 16 hodin mlácení obilí cepy a vázání povřísel, po oba dny pak nabídka pokrmů našich předků ve stylové staročeské krčmě U Dvou Marií.

O víkendu můžete v Mělníku na náměstí Karla IV. a okolí navšívit vinobraní. V sobotu vystoupí například kapela Alphaville nebo písničkář Jiří Schmitzer a v neděli Xavier Baumaxa, Věra Špinarová nebo skupina Walda Gang.

Ukázky práce s ovčáckým psem, sportovní kynologie a stříhání ovcí uvidíte v sobotu od 10 hodin na Královéhradeckých krajských dožínkách v Šimkových sadech v Hradci Králové. Chybět nebudou vystoupení hudebních skupin a loutkových divadel. Obec Slováků připravila kromě jiného ochutnávky slovenských specialit.

Folklórní jiřinkový bál můžete v sobotu ve 20 hodin navštívit v Jiřinkovém sále Muzea Boženy Němcové v České Skalici.

Do Českého Brodu nebo do Čáslavi se v sobotu můžete vydat na tradiční posvícení. V Českém Brodu vás navíc čekají Dny zdraví a v Čáslavi zase hry pro děti.

V Černošicích u Prahy mají v sobotu na parkovišti u Club Kina od rána setkání historická vozidla značky Aero pod názvem Aerojízda 2009.

Regionální muzeum v Jílovém u Prahy bude o víkendu patřit dráteníkům. Mají tam celostátní setkání s názvem Hrnce letuju, drátuju, cínuju. Můžete se na ně jít podívat.

V sobotu v Mnichovicích u Prahy má start v 8 hodin u Turistického informačního centra šestý ročník turistického pochodu Po stopách kocoura Mikeše.

Adrenalinový den na letišti Vodochody startuje v sobotu ve 14 hodin. Více najdete na www.flyingclub.cz.

Sběrem hroznů na vinici začne na zámecké vinici pod Knížecím Dvorem na Hluboké nad Vltavou vinobraní pod názvem Jihočeské slavnosti vína. Poté projde slavnostní průvod městem. Program pokračuje na náměstí města.

V historickém centru Prachatic můžete v sobotu navštívit čtvrtý ročník gastronomické přehlídky Ryby a víno. Více informací na web.syryrybyavino.cz.

Závěrečným koncertem končí v sobotu v 18 hodin letošní ročník Haydnových slavností. Houslistka Catherine Mackintoshová a klavírista Geoffrey Govier přednesou skladby Wolfganga Amadea Mozarta, Josepha Haydna, Jana Ladislava Dusíka a Ludwiga van Beethovena. Koncert si můžete vyslechnout na zámku Josefa Hlávky v Lužanech.

V Šimkových sadech v Hradci Králové začínají v sobotu v 10 hodin Královéhradecké krajské dožínky. Součástí akce bude ocenění zemědělců, trh, výstava hospodářských zvířat, atrakce pro děti a kulturní program.

Slavnostní průvod zahájí v sobotu v 9.30 tradiční slavnost Semilský pecen, která se letos zaměří na prezentaci biovýrobků a místní produkce. V kulturním programu vystoupí mimo jiné soubor Hradišťan.

Na Václavský jarmark a první ročník Burčákových slavností můžete v sobotu zamířit do zámeckého parku ve Slavkově na Vyškovsku.

Na třetí Bramborovou slavnost můžete v sobotu od 10 hodin zamířit do obce Krátká na Žďársku. Co vás čeká? Informace o dobývání železné rudy, ukázky kadovské litiny, kovářské práce a festival netradiční hudby.

V České Skalici můžete v sobotu navštívit Jiřinkové slavnosti. V muzejním areálu začne ve 20 hodin premiérový folklórní Jiřinkový bál. Podrobnosti na www.bozenanemcova.cz.

V Nové Říši na Jihlavsku začne v sobotu v 15 hodin v Kulturním domě soutěž o nejlepší štrúdl - Novoříšské štrúdlování.

V Deštném v Orlických horách začínají v sobotu ve 14 hodin u domu Horské služby oslavy 60. výročí založení Horské služby České republiky pro oblast Orlické hory.

Slavnostní mše zahájí Dny otevřených dveří v rekonstruovaném kostele sv. Bonifáce v Horním Hanychově na Liberecku. Akci ukončí v neděli v 18.00 dobročinný koncert sólisty opery Národního divadla v Praze Luďka Veleho a jeho dcery Adély. Výtěžek bude věnován na opravy tohoto kostela.

Den dravců na Jizerce 2009 - tak se jmenuje ekovýchovný program pro děti a dospělé, který pořádá Společnost pro Jizerské hory ve spolupráci s ornitology a chovateli dravých ptáků. Den dravců najdete v sobotu v osadě JIzerka v Kořenově.

V areálu letního kina v Tišnově na Brněnsku začne v sobotu v 11 hodin charitativní hudební festival, jehož výtěžek bude věnován na podporu očkovacích programů UNICEF. Mimo jiné vystoupí Mňága a Žďorp, Petr Bende, Děda Mládek Illegal Band.

V rámci Evropského týdne mobility se koná na bobové dráze a dopravním hřišti v Praze na Proseku Neděle bez auta. Každý, kdo přijde pěšky, přijede na kole nebo s MHD, se sveze zadarmo na bobové dráze. Pro děti jsou připraveny různé zábavné soutěže a hry s tématem šetrné dopravy.

V Písku si v neděli v Palackého sadech můžete v neděli od 10 hodin vyslechnout koncert lovecké hudby. Vystoupí několik desítek mysliveckých trubačů z celé ČR. Koncert je vyvrcholením celostátního trubačského semináře pro studenty středních lesnických škol.

V Jihlavě v neděli najdete oslavy 100. výročí hromadné dopravy ve městě. Součástí oslav bude například den otevřených dveří v sídle dopravního podniku nebo možnost jízdy historickým trolejbusem či autobusem.

Ještě tento víkend můžete v komnatách renesančního zámku v Rájci na Blanensku obdivovat stovky rozkvetlých jiřin. Letos výstava připomíná tematiku podzimních honů. Návštěvníci zámku se mohou těšit na rozkvetlé keře i aranžmá. Společně s nimi budou vystaveny četné trofeje, historické zbraně a obrazy, které byly až dosud ukryty v depozitářích.

Pokračují Dny evropského dědictví. Jejich cílem je upozorňovat a poukazovat na uchovávání a využívání kulturního odkazu minulosti. Informace o všech přístupných památkách jsou na internetové stránce www.ehd.cz.

V Praze bude například přístupná petřínská štola, kanalizační uzel na Staroměstském náměstí nebo salónky na Hlavním i Masarykově nádraží. Zájemci si budou moci prohlédnout kostely, kláštery, paláce, ale třeba také některé technické památky. Otevřena bude staroměstská vodárenská věž u Novotného lávky, kolektory na Senovážném náměstí a Muzeum pražského vodárenství v Podolské vodárně.

Prachatice se připojují k 19. ročníku Dnů evropského dědictví. O víkendu bude zpřístupněno 17 památek, mezi nimi kaple sv. Filipa Neri či rozhledna na Libíně i okresní archiv a památné sklepy.

V rámci Dnů evropského dědictví rozšíří Státní hrad Grabštejn prohlídkovou trasu o výstavu historických hodin z hradního depozitáře. Lidé si budou moci prohlédnout i opravené krovy a interiéry, v nichž právě vrcholí rekonstrukce.

VÝSTAVY:

Cyklus s názvem Zlatá éra českého filmového plakátu, který už čtvrtým rokem pořádá pražské kino Světozor s filmovou galanterií Terryho ponožky, pokračuje výstavou prací výtvarníka Zdeňka Kaplana. Jeho díla si budete moci prohlédnout do konce října.

Současný život i tradice českých obyvatel rumunského Banátu přibližuje výstava, kterou najdete v Letohrádku Kinských v Praze na Smíchově. Výstava v národopisné expozici Národního muzea potrvá až do března příštího roku a doplní ji setkání krajanů, koncerty, řemeslné dílny, promítání dokumentů, přednášky či ochutnávky banátských specialit.

Rekonstrukci keltského hrobu ze 4. století před naším letopočtem, část velkého depotu mincí z 16. století, dymníky a kouřovody ze středověkých kamen, unikátní keramickou formu a další nálezy představuje nová výstava v Muzeu v Mariánské Týnici na Plzeňsku. Expozice mapuje to nejzajímavější z archeologických výzkumů prováděných na Kralovicku, a to od konce 19. století až po současnost.

Obrazy Gennadije Alexandrova prý na diváka působí mrazivě i hřejivě. O účinku Alexandrových kreseb a grafik se mohou přesvědčit návštěvníci Galerie Univerzity Pardubice.

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně otevřelo výstavu Významné osobnosti české vědy a techniky 19. a 20. století. Autorem expozice je Antonín Švejda z Národního technického muzea v Praze. Návštěvníky seznamuje s desítkou vybraných vědců a vynálezců. Ve Zlíně bude výstava k vidění do 29. listopadu.

Vědecká knihovna v Olomouci vystavuje Libri Prohibiti neboli Zakázané knihy v proměnách času. Výstava ukazuje, jak se vyvíjel postoj oficiálních, církevních i státních míst k problematice "nežádoucích knih", a to od počátku historie knihtisku až do období protektorátu. Návštěvníci uvidí knihy, které byly zakázány z důvodů náboženských, politických nebo morálních.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio