Tipy na víkend 4.-6. září

Se školním rokem nuda nezačíná, a proto vás v tipech na víkend pozveme na mnoho zajímavých a zábavných akcí, na kterých si určitě přijdete na své. Podívat se můžete třeba do Hradce Králové na Slavnosti královny Elišky a na leteckou přehlídku CIAF, do ostravské ZOO za supy, na houbařské slavnosti do Třeboně, na Biodožínky do Plzně nebo na worshopy starých řemesel do Roztok u Prahy. Příjemnou sobotu a neděli.

Na velkolepé Slavnosti královny Elišky se vydejte v pátek a v sobotu do centra Hradce Králové. Čeká vás bohatý program. Podrobněji na stránkách www.calendariumregina.cz. O víkendu navíc na letišti v Hradci Králové můžete navštívit mezinárodní leteckou přehlídku CIAF 2009. Účast přislíbila letectva 14 států.

Už v pátek startuje Velkopavlovické vinobraní a potrvá až do neděle. Nenechte si ho ujít, čekají vás košty mladých vín a burčáku a také pestrý program - hudba, divadlo, průvod městem, jezdecký den na ranči a exkurze do vinařství.

V Plzni navštivte v pátek a v sobotu Pilsner Fest, který je svátkem plzeňského piva. Vystoupí například My music, LSD, Mňága a Žďorp, Buty a další. Součástí jsou i speciální prohlídky pivovaru, pivovarského muzea a plzeňského historického podzemí. V sobotu ve 21.30 hodin vypukne závěrečný ohňostroj.

V zahradě Trojského zámku v Praze 7 se v sobotu koná výstava automobilových veteránů ke 110. výročí založení značky Fiat. A v neděli se v Praze-Kunraticích a na silnicích v okolí Točné koná 10. ročník Pražské jízdy italských vozů spojený s jízdou pravidelnosti do vrchu.

Arnold Schwarzenegger na známce Rakouské pošty se stal hlavní tváří kampaně letošního ročníku veletrhu Sběratel. Největší setkání sběratelů ve střední a východní Evropě proběhne na výstavišti PVA Letňany v Praze ještě tento víkend. Představí se na něm více než 200 vystavovatelů.

Na zámku v Dobřichovicích se v sobotu konají Černošická Alotria - historický a šermířský festival. Čekají na vás vystoupení řady skupin historického šermu a divadla, historická hudba, tržiště a dobové krčmy, historické tance, ukázky historické i současné vojenské techniky, kouzelnická a ohňová show, výstava kreseb a fotografií s historickou a šermířskou tematikou a celá řada dalšího kvalitního programu pro všechny věkové kategorie.

Každý, kdo se udrží na bruslích a ujede zvolenou vzdálenost, se může zúčastnit od 13 hodin akce Inline Černošice 2009 aneb Černošické odpoledne na kolečkových bruslích.

Na břehu Berounky v Berouně u autobusového nádraží začne v sobotu ve 13 hodin festival Berounské Letorosty. Program pro děti začíná už v 9 hodin. Více na festival.letorosty.cz.

V Mladé Boleslavi v sobotu začíná Festival evropských filmových úsměvů. Filmoví fanoušci a milovníci humoru se mohou těšit na kolekci 16 snímků z dílny evropských filmařů. Jako obvykle se bude soutěžit zvlášť v kategorii Nejlepší evropský film a Nejlepší český film, přičemž vítěz domácí soutěže se utká o hlavní cenu festivalu. Hlavním dějištěm festivalu bude Škoda Auto Muzeum, bohatý doprovodný program bude i v Domě kultury.

Mezinárodní setkání leteckých veteránů začíná v sobotu v 9 hodin v Kovářské na Chomutovsku. Akce se koná při příležitosti 65. výročí letecké bitvy mezi americkými bombardéry a německými stíhači, která se uskutečnila nad Krušnohořím 11. září 1944. Setkání se už tradičně zúčastní letečtí veteráni druhé světové války z ČR, USA a Německa. Pro veřejnost je po celý den připraven doprovodný program.

Na druhý ročník Freeze Fest aneb Kultura jinak se v sobotu vydejte do Milovic na Nymbursku. Více na www.freezefest.cz.

V zaniklé sklářské osadě Kristiánov v Bedřichově na Jablonecku můžete v sobotu navštívit Mariánskou sklářskou pouť, která se uskuteční už po osmnácté.

Na náměstí T. G. M. v Příbrami v sobotu začínají dvoudenní Podzimní trhy, které budou nabízet výrobky z přírodních materiálů, užitkovou a dekorativní keramiku, výrobky ze slámy, proutí, vosku, dřeva, skla, textilu a zahradní výpěstky. Součástí doprovodného programu jsou koncerty.

V Českých Budějovicích začínají v sobotu v 15 hodin Vodní hry na Malši - recesistické soutěžní klání v netradičních disciplínách. Hrát bude kapela Papouškovo sirotci, od 20 hodin se přidají revivalové skupiny a budou tančit Mužoreti. Léto ukončí ohňostroj. Akci najdete na slepém rameni Malše.

Na zámku ve Velkém Meziříčí navštivte v sobotu a v neděli od 10.30 hodin Zámecký den ke 100. výročí konání císařských vojenských manévrů u Velkého Meziříčí. Součástí víkendové akce budou přehlídky vojenských jednotek v dobových uniformách, divadelní představení a koncerty.

Přednášky o netopýrech, pozorování a odchyt zvířat - to všechno vás v sobotu od 19.30 hodin čeká na Starém zámku v Jevišovicích na Znojemsku a od 17 hodin v jeskyni Výpustek v Moravském krasu.

Sobota bude v ostravské zoologické zahradě patřit supům. Zoo Ostrava se tak připojí k Mezinárodnímu dni pro supy, jehož cílem je zvýšit povědomí o problematice ochrany supů. V současnosti čelí supi ve volné přírodě ohrožení, zvláště v Evropě. Některé druhy se dokonce nacházejí na samém pokraji vyhubení. Na mnohých místech je ohrožuje zejména přímé pronásledování člověkem (pytláctví, kladení otrávených návnad).

Slavnosti chleba ve slupském Vodním mlýně, který je kulturní památkou spravovanou Technickým muzeem v Brně začínají v sobotu v 10 hodin.

V sobotu v 9.45 hodin začnou oslavy 120. výročí tratě Prostějov-Chornice, bývalé Moravské západní dráhy. České dráhy vypraví při této příležitosti zvláštní vlak po trase Olomouc hlavní nádraží - Prostějov hlavní nádraží - Konice - Chornice a zpět.

Na náměstí v Božím Daru začne v sobotu v 11 hodin 6. ročník chodeckého klání Karlův krok na tratích v okolí Božího Daru. Součástí akce je autogramiáda lyžaře Lukáše Bauera a poradna zdravého životního stylu.

V Rokycanech v Muzeu na demarkační linii v sobotu v 9 hodin začne 2. ročník Dne Československé obce legionářské. Na programu jsou například ukázky historických bitev a noční předvedení tanku T-72. Další podrobnosti na www.klub-vm.eu.

V Orlickém Záhoří na Rychnovsku uvidíte v sobotu od 14 hodin bitevní ukázku, která připomene přepadení celnice v Kunštátu. V doprovodném programu bude možno shlédnout některé druhy vojenské techniky z různých historických období, historicky oblečené účinkující v uniformách. Akci najdete na místě vedle bývalého hraničního přechodu.

Po stopách Dobrého vojáka Švejka se vydejte v sobotu v 10 hodin z Písku od Putimské brány. Průvod povede do Putimi, kde bude ve 13.30 hodin odhalena socha Švejka a začne zábavný program.

Na zámku v Třeboni jsou na sobotu přichystané Houbařské slavnosti. Na programu je výstava hub a zahrádkářských výpěstků, rozhovory o místních obyčejích, houbařství, sadařství a rybářství a krajové speciality nejen z hub.

Z Vyššího Brodu do Rožmberka nad Vltavou poplují v sobotu od 13.27 hodin kuriózní plavidla. Více informací na www.kurioniplavidla.cz.

V areálu kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě začne v sobotu v 11 hodin Mostecká slavnost. Vystoupí hudební skupiny Laura a její tygři, Chinaski či Dan Bárta. Moderování slavnosti se ujmou Vojtěch Bernatský s Petrem Svěceným.

Na vaření trnek a lidový jarmark zamiřte v sobotu do Dolního Němčí. Program a ochutnávka povidel začíná ve 14 hodin v Muzeu Na mlýně.

Skanzen na Veselém Kopci v Hlinsku u Chrudimi nabízí v sobotu Posvícení - tradiční jídla a zvyky, ukázky chovu včel, kulturní program.

V sobotu startuje na náměstí Zachariáše z Hradce v Telči klání mladých hasičů v požárním útoku. Přijďte fandit od 9 hodin.

V Benešově se můžete ještě v sobotu dodatečně rozloučit s prázdninami na hasičském hřišti. Na programu jsou od 13 hodin soutěže, ukázky práce a techniky hasičů, policie a zdravotnické záchranné služby.

Na pražském Vyšehradě můžete ještě do neděle navštívit Vyšehrátky. S dětmi tam zamiřte na putovní hřiště nebo na některé z divadelních představení. V podzemním sále Gorlice je připraveno "Světelné orchestřiště" a na hradbách se bude žonglovat a hrát muzika.

Na nádvoří zámku v Roztokách u Prahy vás tuto sobotu čekají workshopy starých řemesel. Naučíte se kovářství, tkalcovství nebo cínařství. Akce začíná v 10 hodin.

V sobotu můžete od 14 do 17 hodin navštívit v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově oslavu závěru sklizně Dožínky. V průběhu staročeské oslavy si budete moci prohlédnout ukázky lidových řemesel, např. paličkování, drátenictví a pečení chleba v peci s ochutnávkou. Nebude chybět ani ukázka tradičního zpracování obilí v mlátičce.

Už po čtrnácté se v Karlových Varech setkávají folklorní soubory z Čech, Slezska a zahraničí. Navštívit tam můžete tradiční Karlovarský folklorní festival. V pátek budou moci návštěvníci zavítat na Jarmark lidových řemesel, který bude probíhat na prostranství před lázeňským hotelem Thermal. Řada souborů již v pátek představí na festivalové scéně před Grandhotelem Pupp a lázeňským hotelem Thermal. Od 18.30 hodin se v Poštovním dvoře uskuteční Česko-Slovenská folklorní show.

V sobotu se hraje a tančí na scéně před GH Pupp, lázeňských kolonádách a na prostranství před LH Thermal. V 11 hodin na Puškinově stezce slavně odhalí pamětní desku rumunskému lékaři. Od 14 hodin začíná v muzeu Zlatý klíč Hudební dostaveníčko, což je pořad lidových muzik okořeněný historií Karlových Varů v podání Dr. Stanislava Burachoviče. V 16 hodin se městem vydá Slavnostní krojovaný průvod všech účinkujících souborů. Slavnostní Galaprogram proběhne již tradičně ve Velkém sále LH Thermal. Jeho začátek je v 19.30 hodin.

V neděli je pro zúčastněné soubory a návštěvníky festivalu připraven v 9.30 hodin Ranní přípitek u pramene. Po té se bude hrát a zpívat na přilehlých kolonádách. Odpolední program se přesune do Poštovního dvora a Lokte.

Nejmenší světový festival na světe se pro vás chystá tento víkend na Grabštejně. Grabštejn World Fest 2009 slibuje koncerty Vlasty Redla, slovenské skupiny Longital nebo divadlo Anny Polívkové a Hafan Studia.

Na sobotu Zámek Slavkov - Austerlitz pro vás připravil v rámci Dnů evropského a kulturního dědictví prohlídky běžně nepřístupných zámeckých depozitářů a večerní oživené prohlídky tajemného zámec.kého podzemí. Začátky prohlídek depozitářů s výkladem se plánují v 10.30, 13 a 15 hodin. A začátky prohlídek podzemí jsou od 18., 19., 20. a 21. hodinu. Oživlým podzemím Vás provedou průvodci v kostýmu a tajemnou atmosféru dokreslí svíčky a louče. Dozvíte se nejen o historii zámku, ale dozvíte se příběhy pravdivé i smýšlené.

Zámecká slavnost v Židlochovicích s jarmarkem a doprovodným kulturním programem vypukne v neděli v 10 hodin.

V Plzni začínají v neděli v 10 hodin Biodožínky, kde se představí 14 producentů a vystavovatelů biopotravin. Jde o první akci svého druhu v Plzeňském kraji, která potrvá do 18 hodin.

V neděli budete mít jedinečnou šanci prohlédnout si pražské Klementinum. V 10 hodin začíná Den otevřených dveří. Začátky komentovaných prohlídek jsou každou celou hodinu před hlavním vchodem do budovy Národní knihovny.

Do pražské Šárky můžete v neděli zamířit na ojedinělé představení opery Antonína Dvořáka Jakobín. Příběh o návratu ztraceného šlechtického syna, který se ve vzdáleném světě zapletl s jakobíny, připravili sólisté opery a baletu Národního divadla v Praze.

V titulní roli Julie se představí Eva Urbanová, part Jiřího převzal Aleš Briscein, který ještě nikdy na představení v Šárce nechyběl. Bohuše bude zpívat Vratislav Kříž, pro kterého to v přírodním divadle bude naopak premiéra. Pořadatelé upozorňují, že až k místu konání akce není možné zajet automobilem. Diváci se tam dostanou zhruba dvacetiminutovou chůzí z parkoviště koupaliště Džbán, ze stanice Nádraží Veleslavín nebo z konečné tramvají Divoká Šárka. Více informací se nachází na internetové stránce www.praha6.cz.

Na Javorové skále poblíž areálu Monínec na Sedlčansku začala sloužit turistům roubená poštovna, která dříve stála 150 let na vrcholu Sněžky. Poté, co její provoz skončil, jí hrozil zánik. Skupina nadšenců proto budovu rozebrala a znovu postavila na malebném místě ležícím na hranici jižních a středních Čech, kde bude tato údajně nejstarší poštovna v Česku opět sloužit původním účelům. Na Javorové skále v areálu místního kempu se roubenici podařilo opět sestavit během 4 dnů.

VÝSTAVY:

V areálu lounského výstaviště můžete ještě o víkendu navštívit výstavu Člověk v přírodě. V chovatelském pavilonu najdete expozice exotického ptactva, králíků, holubů, drůbeže, ale i keřů, jehličnanů či trvalek. Součástí výstavy je i Potravinářský a nápojový salon a výstava psů všech plemen.

Galerie moderního umění v Hradci Králové zahájila druhou část výstavy nazvané Česká grafika šedesátých let. Expozice je přístupná do 29. listopadu. K vidění jsou například díla Jiřího Balcara, Jiřího Johna či Aleny Kučerové ze sbírek galerie.

V písecké Sladovně začala výstava prací nejúspěšnějších účastníků osmého Mezinárodního bienále kresleného humoru. Deset nejvtipnějších autorů převzalo na vernisáži ocenění. Hlavní cenu si z města na Otavě odváží Maciej Trzepalka z Polska. Soutěž obeslalo 181 výtvarníků z 50 zemí světa celkem 606 kresbami.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio