Tisíce turistů, hudba, fotbal i rychlá auta. Olympijský areál v Soči našel své využití

10. červenec 2017

Kritici projektu stavby olympijského areálu v jihoruském Soči se spletli. Obrovské sportoviště na břehu Černého moře našlo své využití i po olympiádě, která tam byla v roce 2014. Denně ho navštíví tisíce lidí, aby si prošli, nebo spíš projeli místa prvních ruských zimních olympijských her.

Je třeba přiznat, že Rusové se o svůj areál náležitě starají. Neustále tu jezdí očišťovací služby, lidé s hadicemi myjí dlažbu, trávníky jsou rovně zastřižené a udržované, stejně jako záhony květin. Panuje tady až sterilní čistota a pořádek.

V dubnu se v areálu konala například Velká cena formule 1, nedávno tady skončil fotbalový pohár FIFA. „A pokud se chystáte na návštěvu olympijského parku, pak vám doporučuji nasednout do některého z golfových vozítek a za 500 rublů projedete více než dvousethektarový areál i s exkurzí,“ říká zpravodaj Martin Dorazín.


Celý přímořský komplex se začíná připravovat na rok 2018, kdy se bude v Soči konat mistrovství světa ve fotbale.

Jedním z těch, kdo vám vše podrobně vysvětlí a odpoví na vaše otázky, je například Andrej Poljakov. Ukazuje mi první a hlavní tribunu formule 1 s kapacitou 12 tisíc lidí. Nejdražší lístky stály v přepočtu asi šest tisíc korun a všechny se prodaly. Okruh formule 1 si můžete pronajmout za šest tisíc korun na hodinu a projet se v některém z rychlých vozů.

V době, kdy se na velkém olympijském stadionu nehraje hokej, se konají koncerty, teď tu například od 1. do 30. července vystupuje legendární francouzský Cirque du Soleil.

Vedení parku ale doporučuje navštívit komplex večer od osmi do devíti hodin, kdy se odehrává představení vodních fontán, můžete ale také pozorovat nádherně světélkující stadiony. Od velkého stadionu je výhled nejenom na moře, ale také na olympijskou vesnici.

autor: mdo
Spustit audio